Getipte fietsroutes – Gerard Molleman

Een oproep in Arts en Auto om uw fietstips in te sturen, resulteerde ook dit jaar weer in een grote diversiteit aan reacties. Zes favoriete fietsroutes, aflevering vier: Gerard Molleman gaat via veilige binnendoorpaadjes.

Tekst: Monique Bowman

Gerard Molleman (63, apotheekhoudend huisarts) vertelt hoe een project in zijn dorp Zieuwent heeft geleid tot een toename van het aantal veilige fietspaden in de Achterhoek.

“Lang geleden, in 1993, verongelukte een klasgenootje van mijn oudste zoon met haar fiets op een van de uitvalswegen van ons dorp Zieuwent. Als huisarts moest ik de ouders het vreselijke nieuws brengen. Deze ingrijpende gebeurtenis vormde voor mij en mijn zwager, landschapsecoloog, aanleiding een project op te zetten om veilige binnendoorpaadjes, door ruilverkaveling verdwenen, in ere te herstellen. Een aantal dorpen in de regio heeft ons voorbeeld gevolgd en daardoor ligt er nu een heel netwerk van veilige fietspaden door de Achterhoek.”

 

 

 

Één Reactie Reageer zelf

 1. Joep Scholten
  Geplaatst op 12 april 2017 om 20:38 | Permalink

  Geen idee hoe lang het is geleden dat ik van Gerard Molleman een boekje kreeg waarin de achtergronden van de kerkenpaden en hun fraaie nieuwe inpassing in het landschap beschreven wordt.

  Ik kende die paden toen al. Als je meer dan vijftig jaar op racefiets en ’s winters op een cyclocrossfiets de omgeving doorstruint en van afwisseling houdt, zijn ze niet te missen.
  Elk seizoen zijn ze vaste prik. De bovenmaatse RK kerktoren van Zieuwent is bovendien een mooi markeringspunt.

  Heel bijzonder is dat er mensen zijn (vooral oudere mannen) die zich kosteloos druk maken om die paden in prima fietsconditie te houden. Soms kom je ze tegen als ze met hark of ander gereedschap bezig zijn. Ik roep dan even. Schreeuwen hoeft niet, want het is er heerlijk stil en op een race cq. crossfiets zit vanzelfsprekend geen bel.