Gnocchi met citroenricotta

Nanda Pluijter, Martijn Sondorp, Nicole Goedhart en Renee Lustenhouwer  (allen derdejaars bewegingswetenschappen aan de VU) wonen op kamers in Amsterdam (hier gefotografeerd in de keuken van Nicole).

Tekst: Monique Bowman

s02-2013p028-029

“Deze gnocchi met citroenricotta hebben we vorig jaar juni voor het eerst met z’n allen gegeten toen we met elkaar iets te vieren hadden. Dat was op de dag dat we hoorden dat wij gekozen waren als dagelijkse bestuursleden van de Vereniging in Beweging, de studievereniging van bewegingswetenschappen aan de VU. We hebben toen voor dit gerecht gekozen omdat het goedkoop, snel én vegetarisch is. Dat laatste was belangrijk omdat Nanda geen vlees eet. We koken en eten nog steeds geregeld samen, en dit is nu echt óns gerecht geworden.”

Gnocchi met citroenricotta
(voor 4 personen)
Bereidingstijd circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 citroen, schoongeboend
  • 2 el olijfolie
  • 2 courgettes, in kleine blokjes
  • 15 gr peterselie
  • 15 gr basilicum
  • 50 gr grana padano (kaas), grof geraspt
  • 250 gr ricotta (kaas)
  • 500 gr gnocchi
 Bereidingswijze

Verhit de olijfolie in een braadpan. Bak de courgetteblokjes al omscheppend in 5 tot 7 minuten goudbruin. Haal ze uit de pan en breng ze op smaak met zout en (versgemalen) peper. Kook de gnocchi intussen gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp een halve theelepel citroenschil. Snij de citroen doormidden en pers een van de helften uit. Roer de citroenrasp, het sap en de verse kruiden door de ricotta. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep de courgette-blokjes en het ricottamengsel luchtig door de gnocchi. Bestrooi het gerecht naar smaak met de geraspte kaas.

Delen