Goede voornemens

Op zondagavond ga ik niet meer in mijn mail kijken. Mijn telefoon zet ik voortaan uit onder het eten. Ik druk sowieso een gesprek weg als het nummer niet zichtbaar is – het zijn toch altijd telemarketeers. En ik ga eindelijk die kast met oude apparaatjes opruimen en de inhoud op Marktplaats zetten. Trouwens, die foto’s van de afgelopen vijf jaar moet ik ook nog uitzoeken. En het is veel te lang geleden dat ik een papieren boek heb gelezen.

Wat zouden goede voornemens zijn zonder elektronica? Het is moeilijk om een geheel analoog goed voornemen te bedenken. Zelfs voor afvallen kan ik het best een calorieën-app downloaden (Eetmeter). Misschien moet ik mijn Fitbit stappenteller weer eens in gebruik nemen. Die wandel-app is trouwens ook een goed idee (Wandelen van ABCompany). Meteen maar zo’n handig houdertje om mijn telefoon als navigator aan mijn fietsstuur vast te maken (getfinn.com). Of toch maar niet? Want het zou mooi zijn dit jaar eens ouderwets te verdwalen. Geen telefoon op zak met een plattegrond. Niet weten of er een bus gaat. Maar gewoon om me heen kijken en mijn neus achterna – zonder TripAdvisor. Dat neem ik me voor.

Het zou mooi zijn dit jaar eens ouderwets te verdwalen

Laat ik ook twitteren over het volhouden van mijn voornemens. Op Facebook ga ik stukjes schrijven over mijn verbeterende conditie en toegenomen vrije tijd door af en toe de elektronica uit te schakelen. Dat stimuleert – maar is natuurlijk wel weer elektronisch.

Automatisering heeft de belofte om tijd te besparen. Maar als ik mijn lijst met voornemens doorlees, zie ik alleen dingen die me aan mijn schermpjes kluisteren. Er zijn bedrijven die maandelijks een analoge dag organiseren, waarop geen elektronische apparaten mogen worden gebruikt. Steevast is de ontdekking dat het werk niet trager gaat, maar intensiever en met scherpere keuzes. Na zo’n analoge dag worden apparaatjes doordachter gebruikt. Dat is mijn voornemen: een dag onthouding per maand.

Delen