Groeten uit… Aruba

Myrthe Toorop (23) is vijfdejaars geneeskunde aan de VU in Amsterdam. Ze was eind vorig jaar twee maanden op Aruba en deed daar co-schappen gynaecologie & verloskunde en kindergeneeskunde. Op het zonnige eiland genoot ze van het werk en het goede leven.

Tekst: Wout de Bruijne

Waarom ging je naar Aruba?
Via de Vrije Universiteit kreeg ik de kans om mijn co-schappen gynaecologie en kindergeneeskunde op Aruba te lopen. Zon, zee en ziekenhuis, dat kan niet verkeerd zijn, dacht ik. Dushi bida (het goede leven).

Wat heb je er geleerd?
Met name mijn co-schap bij kindergeneeskunde was leerzaam en vooral ook een van de leukste die ik gelopen heb. Heel bijzonder waren de keizersneden, waarbij ik als co-assistent de eerste opvang van het kindje deed en daarna samen met de kinderarts het kindje nakeek. Ook heb ik mijn talen beter leren spreken. Mijn pogingen op de poli gynaecologie om al op mijn eerste dag in het Spaans  of Papiamento tot een vloeiende anamnese te komen, eindigden vrij snel in het uitbeelden van menstruatieklachten en het aanwijzen van plaatjes. Dat ging later gelukkig allemaal een stuk beter.

Hoewel er medisch gezien vrij veel mogelijkheden zijn op Aruba, moet je het toch zien te redden met de mensen en de voorzieningen die er op het eiland zijn. Soms moet een patiënt halsoverkop (vaak met een vliegtuigje) naar een ziekenhuis in Colombia of Venezuela worden vervoerd of vindt er overleg plaats met Nederlandse ziekenhuizen. Hierdoor heb ik geleerd goed te kijken naar de mogelijkheden die er op dat moment zijn.

Heb je wat van de omgeving gezien?
In de ruim acht weken dat ik er was, ben ik het hele eiland wel rond geweest en heb ik de mooiste stranden gezien. En ik heb veel gesnorkeld; Aruba heeft een prachtige onderwaterwereld. Een van de leukste zwemtochtjes was naar Flamingo Beach, een eiland waar de gelijknamige roze vogels op het strand rondlopen.

Zou je anderen dit aanraden?
Ik kan het iedereen aanraden, als je de kans krijgt tenminste, een deel van je studie in het buitenland te doen. Mijn laatste keuze co-schap zou ik graag bij de flying doctors in Australië doen!

Delen