Groeten uit… Israel

Vierdejaars geneeskunde in Utrecht, Anne-Ruth Verkuil (21), zat een jaar geleden zes weken op een ambulance in Israël. “Als je een klein beetje avontuurlijk bent, is dit een topervaring.”

Tekst: Anne-Ruth Verkuil/Wout de Bruijne | Beeld: prive

Hoe kwam je op een Israëlische ambulance terecht?

In een krant las ik een verhaal van iemand die bij de ambulance in Israël had geholpen. De Israëlische ambulancedienst, Magen David Adom (MDA) draait grotendeels op vrijwilligers en wordt ook vanuit Nederland gesteund. De Nederlandse tak van MDA maakt het met sponsorgeld mogelijk dat jongeren naar Israël gaan voor deze bijzondere ervaring. Ik meldde mij samen met een vriendin aan. 

Voorafgaand moet je een tiendaagse cursus volgen waarin basale medische kennis en vaardigheden – zoals reanimatie en bloeddruk meten – worden geleerd. En er wordt verwacht dat je minimaal vijf weken meedraait op de ambulance. Er  zijn trouwens twee soorten ambulances in Israël: de witte (‘simpele’ ambulance zonder medicatie of monitor) en de gele ambulance (vergelijkbaar met de Nederlandse). Na de cursus kom je te werken op de witte ambulance.

Wat heb je geleerd?

Tijdens mijn opleiding geneeskunde miste ik kennis en vaardigheden die je kunt gebruiken in spoedeisende situaties. Nu voel ik me beter toegerust voor EHBO. Ook is me nu duidelijker wat ik moet doen in een spoedsituatie en weet ik hoe belangrijk het is om rust te brengen. En ik heb de Israëlische cultuur beter leren kennen, want je maakt onderdeel uit van de werkende Israëlische bevolking. 

Nog iets gezien van het land?

Jazeker, ik kon zelf aangeven hoeveel diensten ik wilde draaien en had daardoor ook vrije tijd. Ik heb een berg beklommen bij het meer van Galilea. Ook ben ik naar de Dode Zee en de woestijn geweest en heb ik een weekend in de Oude Stad van Jeruzalem doorgebracht. Ik woonde in de kustplaats Netanja en kon daardoor ook tijd doorbrengen op het strand.

Kun je het anderen aanbevelen? 

Ik zou het anderen zeker aanbevelen! Als je geneeskunde studeert, is de cursus vooraf goed te doen. En daardoor heb je ook tijd over om medecursisten te leren kennen. De diensten op de ambulance zijn uitdagend en leerzaam. Als je een klein beetje avontuurlijk bent ingesteld en graag eens meehelpt op de ambulance, is dit een topervaring. Wanneer je nog geen genoeg hebt van de ambulance, kun je nog een vervolgcursus doen voor de gele ambulance. Dan kun je ook daar aan de slag.

Delen