Groeten uit… Madrid

Toen Annemijn Dijs (26) voor de tweede keer werd uitgeloot voor tandheelkunde, wilde ze in het buitenland gaan studeren. Het werd Madrid. “Ik dacht meer aan Spaans te hebben dan aan Lets.”

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Annemijn Dijs 

Hoe kwam je in Spanje terecht? 

Ik was uitgeloot voor tandheelkunde en ging googelen op mogelijkheden om in het Engels in het buitenland te studeren. Daarbij kwam ik op Riga terecht, de hoofdstad van Letland. Ik heb toen een stedentripje geboekt om er eens een kijkje te nemen. Leuke stad, maar toen ik daarna hoorde dat het ook in Madrid kon en ik daar een weekendje had rondgekeken, koos ik voor Spanje. De sfeer, de mensen, het klimaat spraken me gelijk aan. En ik dacht dat ik, naast de studie, ook meer zou hebben aan Spaans dan aan Lets. 

Wat heb je geleerd? 

Ik ging nog meer beseffen dat tandheelkunde mijn professionele prioriteit heeft en niet het internationale modellenwerk dat ik een paar jaar lang had gedaan. Ik deed dat werk in Madrid soms ook nog wel, maar gaf wel steeds voorrang aan de studie. En ik heb de taal goed leren spreken, terwijl ik daarvoor nog niet eens wist dat Hola Spaans was. De studie was in het Engels, maar op de praktijk werd Spaans gesproken. Met de patiënten ‘gewoon’ Spaans en met de professoren Spaanse vaktaal. Ik heb het me aardig meester gemaakt, al sta je altijd met 1-0 achter als je met een Spaanstalige student samenwerkt.  

Nog iets gezien van het land? 

Ja, ik heb in mijn vrije tijd heel veel rondgereisd. Een van de weinige bezienswaardigheden die ik daarbij tot veler verbazing niet zag, was Barcelona. De Canarische eilanden werden mijn favoriete stukje Spanje. Al vind ik Ibiza ook een prachteiland en dan heb ik het niet over de feesten maar over de stille strandjes. 

Kan je het anderen aanbevelen? 

Absoluut, maar niet aan iedereen. Je bent alleen in het buitenland (daar had ik al wat ervaring mee) en dat moet je wel liggen. Maar als je een beetje snel contact maakt en integreert is Madrid fantastisch. De mensen zijn er over het algemeen toegankelijk en vriendelijk. Als je goed gemotiveerd bent en sterk in je schoenen staat, is zo’n internationale ervaring alleen maar een plus op je cv. 

Delen