Groeten uit: Michigan

Michelle Bosch (23) rondde haar studie als verpleegkundige deze zomer af en werkt sinds een kleine drie maanden in het UMC Utrecht. Zij studeerde vier maanden in de Amerikaanse staat Michigan. “Verpleegkundigen doen daar meer lichamelijk onderzoek.” 

Tekst: Wout de Bruijne Beeld: privé

Hoe kwam je aan deze stage? 

Tijdens mijn mbo-opleiding verpleegkunde liep ik stage in Paramaribo en op Bonaire. Dat was bijzonder en leerzaam. Daarom wilde ik graag nóg een buitenlandervaring opdoen. Ik begreep dat verpleegkundigen in de VS veel meer lichamelijk onderzoek doen dan in Nederland gebruikelijk is en ik wilde de Engelse vaktaal leren. Toen ik begon met de hbo-v-opleiding en hoorde van een mogelijkheid om te studeren in Michigan, had ik geen bedenktijd nodig.

Wat heb je geleerd? 

Veel over verpleegkundig leiderschap, management en organisaties. Die zakelijke kant komt ook in Nederland steeds meer aan bod, maar in de VS heb ik er echt een vak over gevolgd. 

Ook werd daar meer gewerkt met simulaties. We speelden als studenten de patiënt, deden gedragingen voor aan eerstejaars verpleegkundestudenten en leerden hen hoe te handelen in bepaalde situaties. In Nederland heb ik alleen maar simulaties gehad met poppen, dat zorgde voor een andere dynamiek. De kennis die ik opdeed over het lichamelijk onderzoek, probeer ik toe te passen in mijn werk. Ik ben als verpleegkundige de patiënt vooral systematischer gaan beoordelen door mijn studietijd in de VS.

Nog iets gezien van het land?

Ja, Michigan vond ik erg mooi, vooral Lake Michigan: een enorm meer met prachtige stranden. Ik bezocht Detroit en in Canada Toronto en de Niagara Falls. En ik zocht lekker een weekje de zon op in Yucatan, Mexico.

Kun je het anderen aanbevelen?

Absoluut, als corona reizen weer toelaat. Het is goed om een tijdje ver weg te zijn van je vertrouwde omgeving. De omstandigheden zijn in het buitenland vaak anders dan je gewend bent. Het is niet erg als het soms even minder leuk is; het vormt en verrijkt je: professioneel en persoonlijk. Verpleegkundigen die willen excelleren in hun vak en veel willen leren, zijn in de VS op hun plaats. 

Delen