Groeten uit… San Francisco

Vierdejaars geneeskunde Marjolein van Borselen (21) verruilde het afgelopen jaar Nijmegen voor San Francisco, waar ze drie maanden lang voor een stage biomedisch onderzoek deed. 

Tekst: Monique Bowman  Beeld: privé

Waarom San Francisco?

Ik heb deelgenomen aan een extra curriculair programma, het Honours programma Medical Sciences. Mijn derde bachelor jaar stond in het teken van individueel onderzoek. De eerste negen maanden werd ik hiervoor klaargestoomd aan het Radboud, het laatste trimester moest ik naar het buitenland. Mijn onderzoeksbegeleider heeft connecties met de UCSF (University of California, San Francisco, red.), dus zo kwam ik aan de westkust van Amerika terecht. 

Wat heb je aan ervaringen opgedaan?

Mijn belangstelling gaat vooral uit naar interne geneeskunde, en door deze stage heb ik weer gemerkt hoe boeiend het is om cellulaire processen te bestuderen. Maar ik weet dankzij deze drie maanden nu ook dat mijn keuze voor de studie geneeskunde de juiste is geweest. Ik ga graag de diepte in, maar ik zou toch niet full time in een lab willen werken. Qua kennisniveau heb ik geen verschillen gemerkt, maar wat me wel is opgevallen, is dat wij in Nijmegen in het laboratorium veel zuiniger omgaan met onze middelen. In San Francisco speelde geld duidelijk geen rol.

Nog wat van de omgeving gezien?

Het ov in San Francisco is goed, maar als typische Hollander heb ik meteen een fiets gekocht om zelf op avontuur uit te gaan. Ik heb ook met collega’s van het laboratorium een paar uitstapjes in de omgeving gemaakt. En aan het eind van de stage is mijn vriend overgekomen voor een roadtrip. We hebben toen met een huurauto het bekende rondje gedaan, langs onder andere Yosemite, Sequioa, de Grand Canyon en via San Diego langs de kust weer terug. 

Zou je het anderen aanraden?

Ja zeker, want afgezien van een leuke tijd in Amerika heeft deze stage me ook meer zelfvertrouwen gegeven. In het buitenland ben je helemaal op jezelf aangewezen, je kent er niemand, je moet zelf alle contacten leggen. Het is toch wel iets anders dan op kamers in Nederland. 

Delen