Groeten uit… Zwitserland

Ephrahim Jerry (24) studeerde dit voorjaar af in geneeskunde. Hij wil daarin zeker verder, maar de tophandballer die hij ook is, kreeg uit Zwitserland ‘an offer he couldn’t refuse’.

Wat gebeurde er? 

Ik handbal al een tijd op hoog niveau en kon dat prima combineren met mijn studie. Er kwamen ondertussen verschillende mooie aanbiedingen van buitenlandse clubs, maar ik wilde eerst mijn studie afronden. Naarmate het einde in zicht kwam, begon ik toch stiekem te denken over een buitenlands avontuur en toen de Zwitserse club Kadetten Schaffhausen aanklopte met een prachtaanbieding kón ik geen nee zeggen. 

Wat heb je inmiddels ervaren en/of geleerd? 

Ik leer elke dag nog van alles, zoals bijvoorbeeld Schwyzerdütsch (iets anders dan Duits) spreken en verstaan. We trainen tweemaal per dag en ik ervaar dat ik nu lichamelijk veel meer voor de sport kan geven dan voorheen en dat ik verbeter. Het voelt wel goed om na zes jaar even helemaal uit het ziekenhuis weg te zijn en even mijn focus te verleggen. 

Al wat van de omgeving gezien?

Dit prachtige land is genieten. Ik woon in het centrum van Schaffhausen, een idyllisch authentiek stadje aan de Rijn. Ik probeer elke dag wat te wandelen in de omgeving. Het plan is ook om dit jaar zeker steden als Zürich, Basel en Luzern te bezoeken. 

Tips voor studenten met vergelijkbare plannen? 

Ik heb lang getwijfeld over deze stap. Als je eenmaal coschappen loopt en al een idee hebt over je specialisatie, kan het snel gaan. Je krijgt een anios-plek aangeboden of kan eerst een PhD gaan doen. Ik was bang dat ik, door er een jaar tussenuit te gaan, uit het oog zou raken en er niet meer zou tussenkomen. Uiteindelijk bedacht ik dat je nog zo lang werkt. Als aios ben je nog vier tot zes  jaar bezig en daarna tot je pensioen als specialist. Ik ben blij dat ik ben gegaan. Ik kan het aanraden om na zes jaar studie even een pauze te nemen. Hard werken kan altijd nog, en ook een mooi avontuur staat goed op je cv!

Delen