Ground control to Lodewijk-Jan

De Brabantse huisarts Lodewijk-Jan Doensen (44) droomt er al zijn hele leven van om de ruimte in te gaan. Misschien volgend jaar al wordt deze droom werkelijkheid. Doensen staat namelijk op de lijst voor een van de eerste commerciële ruimtevluchten. 

Tekst: Wout de Bruine | Beeld Merlin Daleman/DB

 

Als jongetje tekende huisarts Lodewijk-Jan Doensen uit Deurne al schetsblokken vol met raketten en astronauten. En nog steeds laat de ruimte hem niet los. Hij werd geboren op 19 juli 1969, tijdens de vlucht van de Apollo 11 die een dag later de eerste mens op de maan zette. “Mijn vader plaatste mijn moeder en mij bij de televisie voor de uitzending van de maanwandeling.” Lachend: “Wie weet is mijn fascinatie toen begonnen.”

Vierenveertig jaar later ziet het ernaar uit dat Doensens droom uit gaat komen. Als in 2004 de Engelse zakentycoon Richard Branson Virgin Galactic start, een bedrijf voor ruimtetoerisme, voorvoelt de huisarts dat het niet lang zal duren voordat de ruimte ook voor ‘gewone mensen’ binnen bereik komt. Helemaal zeker is hij wanneer in 2011 een tweede onderneming, het Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC), aankondigt zich op de markt van de ruimtereizen te begeven. Een van de oprichters, oud-luchtmachtgeneraal Ben Droste, is een bekende uit de tijd dat Doensen als jonge arts bij de luchtmacht werkte. Mede door zijn vertrouwen in Droste meldt Doensen zich bij SXC aan voor een ruimtereis.

Lees verder (pdf).

07-2014p050-052

 

Delen