‘Haha, begin ik tóch weer over eten’

Arts & foodblogger Myrthe ten Hoopen: ‘Ik had eigenlijk nooit duidelijk voor ogen wat ik later wilde worden’

Ze hanteert net zo makkelijk een bloeddrukmeter als een bakvorm, snuffelt momenteel aan het huisartsenvak én haalt geregeld de roddelrubrieken als ‘vriendin van’. Meet foodblogger slash arts Myrthe ten Hoopen.

Tekst: Monique Bowman Beeld: Marcel Bakker

Een kimchi-versie van risotto die vanaf de eerste hap verslavend is. Een pompoen-shakshuka die ongelooflijk lekker én supermakkelijk te maken is. Een granaatappel-tiramisutrifle met witte chocolade die je al je goede voornemens doet vergeten. Eén ding is zeker: werp een blik op de recepten met foto’s van foodblogger Myrthe ten Hoopen (26) en de verleiding is groot om op je fiets te springen richting supermarkt, je kar vol te gooien en helemaal los te gaan in de keuken.

De inkt op Myrthes diploma is nog maar net opgedroogd wanneer we haar eind juni spreken voor Arts en Auto Student. En nee, we hebben het hier niet over een hotelschool- of banketbakkersdiploma, maar over het geneeskundediploma. De foodblogger is namelijk net zo handig met pincet en bloeddrukmeter als met pollepel en bakvorm. Ze vertelt dat ze inmiddels ‘redelijk zeker’ weet wat ze gaat doen. En da’s best bijzonder voor iemand die nooit duidelijk voor ogen had wat ze later wilde worden, vindt Myrthe zelf. “Ik denk dat ik het liefst huisarts wil worden. Daarom ga ik als anios huisartsgeneeskunde helpen in een Amsterdamse huisartsenpraktijk om eens goed te snuffelen aan dat vak.”

Haar pad tot nu toe is tamelijk grillig verlopen, beaamt de kersverse dokter.  “Ik vond biologie altijd fascinerend en mensen intrigerend, en daarom koos ik na de middelbare school voor een studie psychologie.” Het vak neuropsychologie in het eerste jaar brengt haar aan het twijfelen of geneeskunde niet nóg meer haar ding is. “Maar ik werd uitgeloot. En dus ben ik toen maar doorgegaan met een tweede jaar psychologie.”

Wanneer ze hoort dat er in het derde jaar van die studie interessante keuzevakken als neuropsychologie en neuromarketing komen én zich realiseert dat het bachelorsdiploma al aan de horizon gloort, besluit ze daarvoor te gaan, maar in haar derde jaar psychologie ook alvast te starten met een studie geneeskunde. “Want ik wilde het nog één keer proberen.” Na haar eerste geneeskundecollege weet ze meteen: “Ja, dít is het.” 

Gedrocht

In de beginjaren van haar geneeskundestudie blogt Myrthe voor Arts in Spe over haar belevenissen en ervaringen. Het zijn blogs die een humoristische pen verraden en waarin ze het niet mooier maakt dan het is. “Gooi over een willekeurig gedrocht een witte jas heen en het verandert in een soort van halfgod.” Over haar eerste dag verpleeghuisstage: “Ik was blij toen ik die middag weer veilig op mijn fietsje naar huis kon racen en huilend mijn moeder op kon bellen.”

Na haar bachelor besluit ze met de blogs te stoppen. “Met het oog op mijn coschappen durfde ik niet meer, ik was toch bang dat ik ‘herkend’ zou worden.” In plaats van over haar opleiding besluit de geneeskundestudent te gaan bloggen over een ander onderwerp dat haar na aan het hart ligt: koken, bakken en eten. “De interesse voor voeding is iets wat ik als kind al van mijn ouders meekreeg.”

Culihelden

Vol enthousiasme gaat ze met haar foodblog aan de slag. Ze schaft ook een goede camera aan voor het maken van foto’s van de gerechten en baksels die ze allemaal stuk voor stuk zelf bedenkt. “Recepten uitdokteren is een heerlijke uitlaatklep. Even geen kennis stampen of protocollen volgen, maar lekker zelf iets creëren.”

Dat ze ook menig calorieënbom op haar website heeft staan, daar heeft Myrthe geen problemen mee. Ze vertelt over een van haar ‘culihelden’, de Israëlisch-Britse chef en kookboekenschrijver Yotam Ottolenghi. “Ik was erbij toen hij in het tv-programma Collegetour werd geïnterviewd. Hij zei daar dat mensen met obesitas over het algemeen niet de mensen zijn die graag koken en bakken. Daar kan ik me helemaal in vinden. Wie graag in de keuken staat, is vaak juist heel bewust met eten bezig.”

Gezonde voeding en lifestyle gaan, wat de nieuwbakken arts betreft, ook twee belangrijke pijlers worden in haar toekomstige medische loopbaan. “Ik hoop me, als ik eenmaal huisarts ben, één dag per week te kunnen wijden aan een eigen projectje op dit gebied.”

BN’er

Eén van de personen die dagelijks kan genieten van Myrthes culinaire creaties is haar vriend, arts/illusionist Victor Mids. Door haar relatie met de bekende ‘mindfucker’ is de anios zelf ook geregeld te vinden in de roddelrubrieken. Het is de keerzijde van de medaille van een BN’er als partner. Toch zijn er ook wel voordelen, aldus Myrthe, en ze vertelt over een uitnodiging voor een filmpremière. “Dat was fantastisch. Niet dat circus op straat met al die fotografen, dat hoeft niet zo voor mij. Maar binnen liep een man met allerlei sushi rond, en in de foyer stond een enorme taart van cupcakes. Haha, begin ik tóch weer over eten.” 

Zelf de recepten van Myrthe maken? kijk op haar blog everythingwithpumpkins

Delen