Haute-Normandie

De perfecte bestemming voor liefhebbers van brocante is de Franse regio Haute-Normandie. Naast rommelmarkten en antiekwinkeltjes heeft deze glooiende, groene streek nog veel meer te bieden; van de historische stad Rouen en de krijtrotsenkusten tot de tuinen van Monet. 

Tekst: Linda Korsten

 

Struinen over brocantemarkten is meer dan alleen mooie dingen bekijken; het verhaal erachter ontdekken is vaak minstens zo leuk. Fransen zijn gek op brocante. De brocante- of antiekmarkten in dit land worden druk bezocht, even-als de vide-greniers, letterlijk zolderopruimingen. Of je op zo’n rommelmarkt nu echt iets bijzonders tegenkomt of niet, gezellig is het er altijd.

In Haute-Normandie, in het noordwesten van Frankrijk, zijn veel brocantemarkten en -zaakjes te vinden waar je heerlijk rond kunt snuffelen. De prachtige hoofdstad van de regio, Rouen, is een van de grootste antiekcentra van Frankrijk. Rond de rue de Damiette, die leidt van de abdijkerk van Saint-Ouen naar de Saint-Maclou kerk, is een complete antiekwijk ontstaan. In de meer dan dertig zaakjes worden duurdere stukken afgewisseld met brocante. Ook op de brocantemarkt, elke dinsdag en zaterdag op Place des Emmurées, kunnen liefhebbers hun slag slaan.

Openluchtmuseum
Rouen dankt zijn bekendheid voornamelijk aan Jeanne d’Arc, de heiligverklaarde heldin die hier in 1431 werd veroordeeld tot de brandstapel. Op de Place du Vieux-Marché, vlak bij de plek waar ze de dood vond, is een moderne kerk gesticht ter nagedachtenis aan haar; een hoekig, betonnen gebouw dat niet door iedereen wordt gewaardeerd. Het contrast met de historische pandjes had niet groter kunnen zijn.

Lees verder (pdf).

10-2013p062-064

Delen