Health app award 2014

Op het congres Apps4Health is de app Constamed Pro vorige maand bekroond met de Health app award 2014 voor zorgprofessionals. De app is een goede tool voor huisartsen die willen starten met e-consult. De Health app award, een initiatief van VvAA mobiel, KNMG en IT-adviesbureau MedicalPHIT, werd in Eindhoven voor de derde keer uitgereikt.

Tekst: Andrea Linschoten

Tijdens het congres Apps4Health werd de verkiezing van de Health app award 2014 gehouden. De vijf genomineerde apps, mede gekozen op grond van beoordelingen en aanbevelingen van zorgprofessionals, werden aan het publiek gepresenteerd. De genomineerde apps waren Farmacotherapeutisch Kompas, NHG-Standaarden, Orfeus Verloskundigen, 3D Human Anatomy Atlas en Constamed Pro. Deze laatste app werd, vanwege afwezigheid van de ontwikkelaars, via Skype gepresenteerd.

De jury koos uiteindelijk Constamed Pro als winnaar van de Health app award in de categorie zorgprofessionals. Jurylid Richard Faas, manager van VvAA mobiel, licht de keuze van de jury toe: “Constamed Pro is voor huisartsen een laagdrempelige tool om e-consult te verlenen. Via verwijzingen naar betrouwbare sites helpen huisartsen de vragensteller op weg bij vooral kleine kwalen. De tool is innovatief voor huisartsen en heeft veel potentie. Ook is de app aantrekkelijk vormgegeven. Wel ligt er nog een flinke uitdaging voor Constamed om meer huisartsen de app te laten gebruiken.”

Mede-initiator en directeur van Constamed Erik Schoones is blij met de award: “Wij voelen ons zeer gesteund in onze visie dat mHealth de toekomst heeft.” Schoones, van huis uit manueel therapeut, ontwikkelde Constamed omdat hij onder patiënten een groeiende behoefte bespeurde aan efficiëntere communicatie met hun zorgverlener. “Omdat het antwoord op deze behoefte in onze ogen uitbleef, hebben wij de stap genomen om deze app te ontwikkelen.”

constamedDe Constamed Pro App is beschikbaar voor Android en Apple. Het gebruik van het Constamed platform is zowel via de website als via de app gratis. De kosten van zorgverlening door huisartsenzorg worden vergoed door de basisverzekering. De huisarts maakt de afweging of een vraag consultwaardig is. Indien dit het geval is, declareert de huisarts zelf het consult bij de zorgverzekeraar. Reviews van de app zijn te zien op digitalezorggids.nl.

In Constamed Pro kunnen patiënten en huisartsen – al dan niet live – in tweerichtingsverkeer met elkaar communiceren. De app sluit goed aan bij het eHealth Action Plan 2020 van de Europese Commissie die de positie van patiënt en zorgverlener wil versterken door de inzet van technologische toepassingen. “Zorgverleners zullen in toenemende mate ervaren dat patiënten andere wensen krijgen binnen de zorg”, denkt Schoones.
“De zorgverlener die zich hiervoor openstelt, zal merken dat mHealth een heel efficiënte aanvulling kan zijn op – en soms zelfs vervanging voor – de bestaande zorgwijze, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit van zorg. mHealth is veilig en efficiënter, sneller en goedkoper dan reguliere zorg.”

Schoones wil zijn app dit jaar verder ontwikkelen. “We zullen de app gaan aansluiten op HIS (huisartsen informatiesysteem)-leveranciers en we gaan kijken of ook andere zorgdisciplines toegang kunnen krijgen
tot het platform.”

Delen