Helpende hand bij huizenjacht

De woningmarkt is de afgelopen vijf jaar volledig veranderd: wie een huis koopt, heeft tegenwoordig flinke onderhandelruimte. Maar de veranderde spelregels op het gebied van hypotheken en aflossen maken het financiële plaatje er niet eenvoudiger op. Een aankoopbemiddelaar brengt uitkomst. 

Tekst: Roel Notten | Beeld David Rozing/HH

Even terug naar het nog niet zo verre verleden: wie herinnert zich nog hoe de huizenmarkt erbij lag in 2007? Wie interesse had in een huis, struikelde al bij de voordeur over de concurrerende kopers. De vraag was niet of men bereid was de vraagprijs te betalen, maar tot hoever men bereid was om te overbieden. Zes jaar later is de oververhitte huizenmarkt van toen in rap tempo afgekoeld tot rond het vriespunt.

Volgens cijfers van het CBS werden huizen de afgelopen vijf jaar gemiddeld zo’n 20 procent goedkoper. Hierdoor kwamen steeds meer woningen onder water te staan en zetten huiseigenaren hun verkoopplannen in de ijskast, uit angst met een restschuld te blijven zitten. Ondertussen verplichtte het kabinet nieuwe huizenkopers om de hypotheek volledig af te lossen en werd aangekondigd dat de hypotheekrenteaftrek – ja-renlang een Haags taboe – met ingang van 2014 elk jaar een half procent wordt afgebouwd tot maximaal 38 procent hypotheekrenteaftrek in 2042.

Kansen
Ondanks alle beleidswijzigingen zijn er nog altijd kopers op de markt. De lagere huizenprijzen in combinatie met een historisch lage hypotheekrente bieden kansen voor kopers. Zoals voor verloskundige Judith Boere (26). Omdat ze huren toch wel een beetje ‘maandelijks geld weggooien’ vond, zag ze de toekomstige huurverhoging als hét moment om op zoek te gaan naar een koopwoning. Na een positief verlopen hypotheekgesprek over een huis dat ze in eerste instantie op het oog had, begreep ze van haar VvAA adviseur Ralf van Dorp dat hij ook in het aankoopproces bemiddelt. Dat leek Boere een veilig idee en ze nam hem in de arm.

Lees verder (pdf).

10-2013p022-024

Delen