Het glas halfvol

Terwijl ik na een potje padel op een zomeravond in de tuin zit uit te zweten, gaan mijn gedachten langs de interviews die ik dit jaar tot nu toe heb gemaakt. Inhoudelijk lag in bijna alle gevallen de nadruk op wat níet goed gaat in de zorg. De overmatige druk op SEH’s kwam ter sprake, het ging over het tekort aan huisartsen, de exploderende zorgvraag, grensoverschrijdend gedrag en prestatiedruk. Als je, zoals jullie, op een loopbaan in de zorg afkoerst, vraag je je vast weleens af: wat voor toekomst ga ik tegemoet? Maar als je deze interviews helemaal leest (doe dat vooral op artsenauto.nl!), dan kun je daar toch ook leerzame en optimistische boodschappen uithalen.

“Overal hoor en lees je alleen nog maar over alle ellende”, zegt verpleegkundige en onderzoeker Wietske Blom, “maar laten we wel zijn: het is nog steeds fantastisch om in de zorg te werken.” Huisarts Pieter Barnhoorn voelt zich nog altijd “bevoorrecht om dokter te mogen zijn”. Was Paul de Leeuw niet doorgebroken op televisie, dan had hij in de zorg willen werken: “Ik kan niet zo goed tegen bloed, je moet mij geen geamputeerde ledematen naar de kliko laten brengen, maar een sociale, geriatrische functie had me wel wat geleken.”

‘In de kroeg word je een betere zorgprofessional’

Ondanks alle problemen en uitdagingen in de zorg zijn jullie toekom­stige beroepen dus nog altijd meer dan de moeite waard. Op de weg daarnaartoe kun je – om met de woorden van vicedecaan van Amsterdam UMC (Vrije Universiteit) Christa Boer te spreken – het beste “de nadruk op leren en niet op presteren leggen”. Het advies van SEH-arts David Baden, zelf een laatbloeier, sluit daarop aan: “Je kunt beter empathie opbrengen als je een beetje meer weet van de wereld en niet alleen bezig bent met presteren. Het is leerzaam om een tijdje in de horeca te werken, om eens met een vijftiger te praten die toevallig aan je bar zit, over dingen die je in je studiebubbel niet tegenkomt.” Vrij vertaald: in de kroeg word je een betere zorgprofessional. Dat zou ik me geen twee keer laten zeggen. Ik wens jullie een mooi studiejaar!

Delen