‘Het glas is pas halfvol’
Ze tekende de petitie, maar schreef ook mee aan de inhoud van het manifest ‘Het Roer Moet Om’ waarmee de huisartsen meer autonomie bevochten. Toosje Valkenburg, huisarts in De Bilt, blikt terug maar kijkt vooral vooruit. “We moeten nu de druk erop houden en vaart blijven maken.”
Tekst: Richard Hassink | Beeld: Nout Steenkamp
Een jaar geleden luidde een groep huisartsen de noodklok. Door de sterk toegenomen bureaucratie, administratie en kwaliteitseisen vonden ze dat ze minder grip hadden op tijd en kwaliteit voor de patiënt. Bovendien vonden de huisartsen dat ze tegen elkaar uitgespeeld werden, omdat ze als gevolg van de Mededingingswet niet meer als collectief mochten onderhandelen met zorgverzekeraars. In een tijdsbestek van een half jaar kreeg het actiecomité ‘Het Roer Moet Om’ driekwart van alle huisartsen achter zich en bereikte het in oktober 2015 een akkoord waarin de meeste eisen werden ingewilligd. “Ja, we hebben dit allemaal best snel bereikt,” zegt huisarts Toosje Valkenburg (48) uit De Bilt, een van de actievoerders van het eerste uur. “Maar toen we na felle discussies de drie thema’s van het manifest hadden geformuleerd, hadden we er alle vertrouwen in dat andere huisartsen zich er ook achter zouden scharen.”
Dat gebeurde en zonder dat ze daarvoor specifiek uitgenodigd hoefden te worden, meldden alle betrokken partijen (politiek, zorgverzekeraars, beroepsverenigingen en patiëntenverenigingen) zich. “Blijkbaar herkende men wat wij verwoordden en begreep iedereen dat dit hét moment was”, zegt Valkenburg. Schuld voor de ontstane situatie wil ze nergens leggen, ook niet bij de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). “We hebben het systeem met z’n allen laten vastlopen en door onze schouders er gezamenlijk onder te zetten kunnen we het ook weer losdraaien.” Tegelijkertijd maakt ze zich nog steeds boos over de houding van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die nu doodleuk roept dat huisartsen altijd de ruimte hebben gehad om met elkaar samen te werken. De inval die de ACM in 2010 bij de LHV deed omdat er een vermoeden was dat de LHV de Mededingingswet overtrad en de boetes die de ACM daarbij oplegde, vindt Valkenburg buiten alle proporties. Eind 2015 is de LHV hiervoor overigens volledig vrijgesproken. “Dat de ACM nu zegt dat die ruimte er altijd was, is gewoon niet waar”, zegt ze geïrriteerd.
Lees verder (pdf).