Hockey-arts

Kno-arts Peter Wefers Bettink (66) is medical officer bij de internationale hockeyfederatie. Bij de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen is hij van de partij en ook bij het WK in juni in Nederland.

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Luuk van der Lee

 

Veel bedenktijd had ik niet nodig toen ik in 2003 werd gevraagd om toernooiarts te worden bij de Champions Trophy Hockey in Amstelveen dat jaar. Hoewel ik zelf vanwege slechte knieën al 35 jaar geen hockeystick meer aanraak, blijft mijn passie voor het spelletje. Marijke Fleuren, destijds bestuurder bij de Hockeybond en goede vriendin, vroeg mij voor de functie tijdens een sabbatical. Na twintig jaar als kno-arts te hebben gewerkt, wilde ik, zoals ik het noem, achterstallig onderhoud plegen aan gezin, huis en tuin. Ik was daarmee pas driekwart jaar onderweg, maar ik nam de nieuwe uitdaging toch graag aan.

Tijdens het toernooi werkte ik prettig samen met de Australische toernooidirecteur. Door zijn invloed binnen de internationale hockeyfederatie, de FIH, kreeg het avontuur een vervolg en werd ik medical officer van de FIH. Ik heb er inmiddels twee wereldkampioenschappen en twee Olympische Spelen op zitten. In juni volgt het wereldkampioenschap in Den Haag.

Als medical officer ben je als een soort ‘zorgregelaar’ verantwoordelijk voor goede werkomstandigheden voor de medische begeleiders van alle teams. Je werkt samen met een ziekenhuis en regelt dat zaken als spoedhulp, MRI en echo stand-by zijn. En je controleert in het belang van de spelers of dopingcontroles correct worden uitgevoerd. Overigens komt doping in hockey zelden voor. Er was een enkele keer sprake van cannabisgebruik. Vreemd, want daar ga je volgens mij niet beter van hockeyen.

‘Mijn beloning is dat ik mee mag naar de grote toernooien’

Met de voorbereiding en begeleiding van grote toernooien heb je het doorgaans behoorlijk druk. Vooral het WK in India in 2010 kende uitdagingen. Vlak voor de start moest het geselecteerde ziekenhuis in New Delhi ‘opeens’ worden verbouwd en dat zou een half jaar duren. Gelukkig wilde de eigenaar van een nabijgelegen privékliniek helpen. In ruil voor wat kaartjes voor de uitverkochte wedstrijd India-Pakistan wilde hij wel een deel van zijn spoedhulp in het stadion plaatsen. Gedurende het hele toernooi waren er veel deelnemers met darmklachten. Ik was zelf ook flink ziek en heb alle mogelijke middelen gebruikt om maar te kunnen blijven werken. Gelukkig geldt voor míj geen dopingcontrole, daar was ik vast niet doorheen gekomen.

Namens de FIH ben ik medeorganisator van een seminar dat op 4 juni tijdens het WK plaatsvindt. Darmklachten vóór de wedstrijd en wat je daar binnen de dopingregels aan mag doen, is een van de onderwerpen op het congres. Ook komen zin en onzin van speciale sportvoeding en voedingssupplementen aan de orde.

Ik doe dit omdat ik het nuttig en leuk vind om de medische zorg te organiseren, omdat ik van sport hou en omdat het hockeywereldje een warme omgeving is. Ik krijg er niet voor betaald; mijn beloning is dat ik mee mag naar de grote toernooien en daar mijn steentje aan kan bijdragen. Het wordt ook weer genieten bij het WK in Den Haag. De Nederlandse dames worden zeker wereldkampioen. Bij de heren weet ik het nog niet. Hou de zuiderburen in de gaten; de Belgen komen eraan.

Het WK hockey vindt plaats van 31 mei t/m 15 juni in Den Haag. U kunt hier met VvAA jubileumkorting naartoe (op=op). Ga voor meer informatie naar vvaa.nl/90jaar 

Delen