Hoge bloeddruk grootste gevaar

In 2010 stierven meer dan 9 miljoen mensen aan de gevolgen van een hoge bloeddruk. Hiermee is dit het grootste gezondheidsrisico. Tabak en alcohol staan op de tweede en derde plaats. Dit zijn de conclusies van een grootschalig onderzoek dat een internationale groep wetenschappers tussen 1990 en 2010 deed naar gezondheidsrisico’s. Dit is te lezen in de britse krant The Daily Mail.

 

De onderzoeksgroep keek vooral naar risicofactoren waarvan genoeg gegevens beschikbaar zijn. Obesitas is de grootste stijger. Dat steeg van de 10e plaats in 1990 naar de 6e in 2010. In dat laatste jaar stierven ruim 3 miljoen mensen aan overgewicht, driemaal zoveel als aan ondervoeding bezweken. In Australië en het zuiden van Latijns-Amerika is overgewicht het grootste gezondheidsrisico.

Roken, waaronder ook meeroken, was de risicofactor die het meeste doden veroorzaakte in West-Europa en Noord-Amerikaanse landen. In 2010 stierven 6,3 miljoen mensen aan de schadelijke gevolgen van tabak. Eetgewoonten en een passieve levensstijl zorgden voor een tiende van de onderzochte doodsoorzaken in 2010.

Lees verder The Daily Mail.

Delen