Hot docs op Instagram

student / Tel je als dokter nog wel mee zonder sterk online profiel?

Het zijn vooral dokters uit Amerika die hun bikini’s én stethoscopen op Instagram showen op openbare profielen. Wat vinden wij in Nederland van dit fenomeen? “Ik zou mezelf nooit zo op de voorgrond zetten.”

De foto’s die Instagrammers Marie-Luise Klietz (foto hierboven, 26, dermatoloog in opleiding, 97.000 volgers) en Cat Begovic (41, plastisch chirurg, 1,1 miljoen volgers) posten, laten niet veel aan de verbeelding over. Maar er zijn nog veel meer mooie lijven op Instagram te vinden. Komt het door hun beroep dat juist zíj zo veel volgers hebben? “Die medische achtergrond vermelden, is misschien inderdaad een statusdingetje”, denkt Bram van Eekhout (19), eerstejaars geneeskunde in Maastricht. “Als je vertelt dat je geneeskunde studeert, kijken mensen toch op een bepaalde manier tegen je op.”

Wat opvalt, is dat bijna alle ‘medische Instagrammers’ Amerikaans zijn. Nederlandse zorgprofs met sixpack en stethoscoop kom je er niet tegen. Volgens geneeskundestudent Britt Post (20), derdejaars aan de VU, komt dat door het cultuurverschil. “Ons zorgsysteem is totaal anders dan het Amerikaanse, dat is veel commerciëler. Zo’n Instagramprofiel past daar waarschijnlijk bij.”

Derdejaars diergeneeskunde Eva Mulders (22) noemt het een gevalletje typisch Nederlandse nuchterheid. “Wij hebben minder de behoefte onszelf op die manier te promoten.” Als aankomend dierenarts kan ze zich wel voorstellen dat het uit commercieel oogpunt loont. “Het kan je praktijk naamsbekendheid geven. Daarnaast zul je er waarschijnlijk ook leuk aan verdienen.”

Cat Begovic

Foto’s van dokters met bijna ontbloot bovenlijf: een no-go of geen big deal? Bram veroordeelt de posts van deze Instragrammers niet meteen. “Echt professioneel vind ik het niet om jezelf zo neer te zetten, maar de meesten van die Instagramartsen hebben gewoon leuke koppies en een goed lichaam. So what?” Britt verwacht dat vooral oudere collega’s raar zouden opkijken wanneer ze een jongere collega halfnaakt op social media zouden zien. “Onze generatie gaat daar denk ik iets makkelijker mee om en snapt waarom bepaalde dingen worden gepost.”

Niet serieus nemen

Diergeneeskundestudent Eva geeft aan dat ze niet veel moeite zou hebben met een Instagram-famous collega. “Als iemand maar inhoud en vakkennis heeft, dat vind ik het belangrijkste.” En patiënten? “Als arts moet je met elke generatie rekening houden. En voor ouderen gaat dit misschien wel een beetje ver”, vindt geneeskundestudent Britt. Eerstejaars Bram vermoedt dat het per patiënt zal verschillen hoe die ertegen aankijkt. “Sommigen zullen je niet meer serieus nemen, anderen nemen een bekend social media-gezicht misschien juist sneller in vertrouwen.”

De komst van een Nederlandse dokter die zich blootgeeft op Instagram, verwachten de studenten voorlopig niet. Zelf zouden ze dat in elk geval nooit doen. Britt: “Een groot gedeelte van het arts-zijn draait immers om privacy en geheimhouding. Dat combineert niet met social media.” Eva lacht hardop bij het idee alleen al. “Ik zou mezelf nooit zo op de voorgrond zetten. Want het moet in ons vak om patiënten en dieren draaien, niet om ons.”

Delen