Huisarts wil info digitale beveiliging

Huisartsen hebben behoefte aan meer informatie over digitale beveiliging. De Landelijke Huisartsen Vereniging, LHV, kent de wensen en heeft het onderwerp hoog op de agenda, ondanks het verenigingsstandpunt dat de individuele huisarts zelf verantwoordelijk is voor goede beveiliging. De beroepsvereniging reageert hiermee desgevraagd op een artikel over digitale veiligheid in de huisartspraktijk in Arts en Auto 09.

De LHV heeft afgelopen voorjaar samen met andere partijen in de zorg een gedragscode voor elektronische gegevensuitwisseling opgesteld. Want beveiliging, zo meent de huisartsenvereniging, zit in systemen én gedrag. Investeren in een duur systeem is nutteloos als je vervolgens je wachtwoord op een papiertje op je computer plakt, aldus de LHV.

Verder moeten er volgens de LHV in de praktijk duidelijke afspraken zijn over wie welke gegevens mag inzien en moet de patiënt in veel gevallen toestemming geven voor uitwisseling. Om huisartsen te ondersteunen bij de beveiliging van patiëntgegevens, organiseert de LHV workshops over informatiebeveiliging.

In het genoemde artikel in Arts en Auto realiseert een huisarts zich dat bij hem de digitale veiligheid niet op orde is. Hij zou graag zien dat de beroepsvereniging voorlichtingsavonden over cyber security organiseert en meent dat de veiligheidskwestie centraal moet worden opgepakt.

Lees hier het artikel Digitale veiligheid in de praktijk.

Delen