Huisartsen miljoenen tegoed van LDD

Een groep van ruim 1100 huisartsen krijgt nog 11 miljoen euro van het failliete LHV Declaratie Direct (LDD). Dat blijkt uit een verslag van de curator. Een deel van dat bedrag wordt op collega-huisartsen verhaald. 

Tot 2009 ondersteunde LDD huisartsen bij het declaratieproces. Ongeveer 1700 praktijkhouders maakten van de diensten van het bedrijf gebruik. LDD declareerde namens de huisartsen bij de zorgverzekeraars. Die stortten op hun beurt het uit te keren bedrag op een bankrekening van de Stichting Beheer Derdengelden LDD.

De curator heeft inmiddels de helft van het terecht gevorderde bedrag uitgekeerd. Vanwege de administratieve chaos kostte het veel rekenwerk om te achterhalen wie waar recht op had. Omdat LDD werkte met voorschotten, moet een groep van 450 huisartsen ook nog geld terugbetalen. Het gaat om een bedrag van ruim 8 miljoen euro, ruim 17.000 euro per praktijkhouder. Al komen de bedragen soms hoger uit, tot boven de 30.000 euro.

De curator heeft die huisartsen hierover eind 2010 al geïnformeerd. Begin april stuurde hij ze opnieuw een brief. Huisartsen die op 4 mei nog niet betaald hadden, worden nu officieel in gebreke gesteld. Zij moeten de wettelijke rente gaan betalen. De curator wil proefprocessen voeren tegen enkele huisartsen die weigeren terug te betalen.

Delen