Hypotheekadvies goedkoper

Tarieven voor hypotheekadvies zijn de afgelopen maanden lager geworden. En het einde van de daling lijkt nog niet in zicht. Toch lopen tarieven hier en daar sterk uiteen. 

 

 

De tarieven voor hypotheekadvies zijn het eerste kwartaal van 2013 licht gedaald. De verwachting is dat die dalende trend zal doorzetten. Dit concludeert IG&H Consulting & Interim uit eigen onderzoek naar de ontwikkeling van adviestarieven en -modellen in de hypotheekmarkt. De tarieven die verschillende soorten aanbieders (banken, ketens en formules en zelfstandige intermediairs) rekenen, lopen sterk uiteen. Bij onafhankelijke adviseurs geldt een bandbreedte van 1250 tot 4000 euro.

Sinds de invoering van het provisieverbod worden de kosten voor hypotheekadvies direct bij de klant in rekening gebracht. Die kosten zijn ten opzichte van de vroegere provisiebetaling al gehalveerd en de afname zet volgens IG&H nog verder door. De daling is met name te danken aan de banken. Omdat bancair advies een zogenaamd gebonden advies is, geldt het als minder complex en kan het goedkoper worden aangeboden dan onafhankelijk advies, waar producten van verschillende aanbieders worden vergeleken.

Delen