Ierland in de hoofdrol

Ierland is populair in film- en tv-land. Opnamecrews struikelen er bijna over elkaar heen. En sinds in Noord-Ierland de rust is weergekeerd, is ook die bestemming geliefd bij filmers.

Tekst: Guido Derksen | Openingsbeeld: Foto: Tourism Ireland/Christopher Hill Photography

Er zijn veel redenen om naar Ierland te gaan. Bijvoorbeeld om er te genieten van de pubs en de Guinness of kennis te maken met de vriendelijke bevolking. Helaas is het klimaat er nogal wisselvallig; ‘four seasons in one day’, zoals de bevolking zelf zegt. Dankzij al het hemelwater overheerst de kleur groen er, in alle variëteiten. ‘Fifty shades of green’, aldus de Ieren – met een knipoog.

Juist dat groene landschap, met zijn kliffen, kastelen en ruïnes, is dé reden dat Ierland in trek is bij film- en televisiemakers. In hun voetsporen volgen veel filmliefhebbers die willen zien waar filmgeschiedenis werd geschreven. Er zijn namelijk veel grote producties gedraaid, zoals The Quiet Man met John Wayne en Maureen O’Hara; Moby Dick met Gregory Peck; The Crying Game met Forest Withaker; en The Wind That Shakes The Barley van Ken Loach.

In en rond Bray, ten zuiden van Dublin, speelde My Left Foot, de film waarmee Daniel Day Lewis de eerste van zijn drie Oscars won, terwijl bij de Cliffs of Moher (ten zuidwesten van Galway) de grot te zien is waarin Harry Potter en professor Perkamentus in The Half-Blood Prince het medaillon van Zwadderich vonden.

Gek genoeg filmde Mel Gibson zijn film Braveheart eveneens in Ierland. De film gaat over een opstand van de Schotten tegen de Engelsen waar de Ieren helemaal niks mee te maken hadden. En op Curracloe Beach, in het zuidoosten, nam Steven Spielberg met nieuwe cameratechnieken de eerste twintig minuten op van Saving Private Ryan. Het Ierse strand, waar de kogels hoofdrolspeler Tom Hanks om de oren vlogen, werd voor even een stukje Normandië tijdens D-Day.

Praktisch

  • Tours naar filmlocaties via irishfilmtours.com of britmovietours.com
  • Beste reistijd mei en juni
  • Bereikbaarheid met Aer Lingus, EasyJet of Ryanair naar Dublin, Belfast of Cork; met eigen auto en ferry kan ook vanuit Wales, Engeland, Schotland of Frankrijk.

De laatste tijd is Ierland zelfs intergalactisch gegaan, want in de slotscène van Star Wars VII: The Force Awakens staat een oude Luke Skywalker op Skellig Michael. Dit rotseiland prijkt op de Unesco-lijst van werelderfgoederen vanwege het klooster dat Iers-Keltische monniken er ooit stichtten. In 2016 kwamen de makers opnieuw naar het eiland (en ook naar het graafschap Donegal) voor Star Wars: Episode VIII, die eind 2017 uitkomt.

Burgeroorlog

Noord-Ierland is eveneens geliefd bij filmers. Nadat de burgeroorlog tussen republikeinen en unionisten met de Goede Vrijdag-akkoorden van 1998 werd beëindigd, kwamen de camera’s tevoorschijn. Kortgeleden bijvoorbeeld voor Dracula Untold, terwijl de stad Belfast het decor werd voor de spannende misdaadserie The Fall met Gillian Anderson in de hoofdrol (ooit bekend als FBI-agent Dana Scully uit The X-Files).

011761-02

Foto: Northern Ireland Tourist Board

Maar dit alles is klein bier vergeleken bij wat er een jaar of zeven geleden gebeurde, toen het Amerikaanse HBO in Ulster arriveerde om er een pilotaflevering van een nieuwe tv-serie op te nemen: Game of Thrones, naar de boeken van George R.R. Martin. De pilot werd nooit uitgezonden vanwege gebrek aan kwaliteit. HBO verving een deel van de cast, nam de eerste aflevering opnieuw op en de rest is geschiedenis. Game of Thrones (kortweg GoT) groeide uit tot de populairste tv-serie ter wereld. De dramareeks is in 199 landen te zien, heeft ongeveer 20 miljoen Facebookfans en sleepte de eerste zes seizoenen 38 Emmy Awards in de wacht, een absoluut record.

Ongeveer 80 procent van GoT wordt in Noord-Ierland opgenomen, dat geknipt bleek om model te staan voor het fictieve middeleeuwse continent Westeros. Elk jaar strijken er een grote crew en cast neer om vanaf de zomer tot ver in de winter een nieuw seizoen op te nemen. De meeste binnenopnamen vinden in de Titanic Studio’s in Belfast plaats.

GoT-tours

Foto: Michael Kooren

Foto: Michael Kooren

In het kielzog van de makers komen jaarlijks vele duizenden GoT-fans naar Noord-Ierland. Sinds 2013 worden er allerlei GoT-tours georganiseerd naar locaties waar buitenopnamen zijn gemaakt. Bijvoorbeeld naar Old Castle Ward ten oosten van Downpatrick, dat werd omgevormd tot kasteel Winterfell; of naar de Cushendun Caves langs de kust van Antrim, waar actrice Carice van Houten (in de serie priesteres Melisandre) van een griezelig schaduwwezen beviel. Op al deze plekken staan informatieborden over de scènes die er zijn gedraaid.

De Noord-Ieren zien Game of Thrones als een echte game changer. Door het succes van de serie komen er ook weer andere tv- en filmproducties naar Noord-Ierland. De economie profiteert ervan en er zijn veel nieuwe banen bijgekomen. Noord-Ieren met een baard kunnen bijvoorbeeld zó bij GoT als figurant aan de slag; en na de opnamen kunnen ze direct door naar Dublin voor de tv-serie Vikings.

 

 

 

 

Delen