‘Indeling specialismen achterhaald’

Ziekenhuizen moeten georganiseerd worden via zorglijnen waarbij de route van de patiënt centraal staat. De indeling in specialismen is een achterhaald overblijfsel van vroeger. Dat stelt hoogleraar radiotherapie prof. dr. Marco van Vulpen van het UMC Utrecht in zijn oratie die hij op 19 juni uitsprak.

Bij patiënten met kanker kan radiotherapie, bestraling, steeds vaker een operatie vervangen. Kennis van radiotherapie is dus voor steeds meer artsen van belang. “Maar dat past niet in onze specialistische organisatiestructuur”, analyseert hoogleraar radiotherapie Van Vulpen.

Hij vindt de indeling van ziekenhuizen in divisies, afdelingen en specialismen naar ziektebeeld achterhaald. Het zijn kolommen die goede patiëntenzorg belemmeren. Volgens Van Vulpen lopen verantwoordelijkheden en bevoegdheden spaak. “Wie is er verantwoordelijk voor de aansluiting tussen de kolommen? Waar en wanneer begint de zorg in de andere kolom? En wie draagt de verantwoordelijkheid in het grijze tussengebied? De slagkracht om iets voor elkaar te krijgen buiten het eigen vakgebied ontbreekt.”

Lees verder op de site van UMC Utrecht.
De volledige tekst van de oratie vindt u hier (pdf).

 

Delen