Ineens beroemd

Dierenarts bakt sterren van de hemel

121645-01Bijna drie miljoen tv-kijkers zagen hem eind oktober in de finale van Heel Holland Bakt: dierenarts/onderzoeker Guido Camps. Zijn deelname ziet de hobbybakker vooral als ‘een superleuke ervaring’. “In mijn doelstelling om er niet al in de eerste ronde uit te vliegen, ben ik in elk geval geslaagd.”

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Piroschka van de Wouw

Chocolademeringuetaart met perenbavarois, een spekkoek met orchideeën van marsepein of een schuimtaart in de vorm van een zandkasteel. Guido Camps (33) draait er zijn hand niet meer voor om. De parttime dierenarts van een praktijk in Nijmegen, tevens onderzoeker bij Wageningen University, behoorde dit seizoen tot de finalekandidaten van het vierde seizoen van Heel Holland Bakt. In deze kijkhit van omroep MAX – de laatste uitzending op zondagavond
23 oktober trok bijna drie miljoen kijkers – staat een groepje thuisbakkers in elke aflevering een drietal bakopdrachten te wachten.

Plaats van handeling: het landgoed van Kasteel Broekhuizen bij Leersum, waar de bakkers in een grote tent, onder het kritisch oog van meester-patissier Robèrt van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden, ieder aan hun eigen keukenblok achtereenvolgens een ‘signatuuropdracht’, een (van tevoren geheimgehouden) technische opdracht en een vrije bakopdracht (het ‘spektakelstuk’) krijgen.

‘Ik bak thuis eigenlijk vooral brood’

“Bakkers klaar? Bakken maar!” Acht weken lang vormde de gevleugelde uitdrukking van presentator André van Duin het startsein voor Guido om zijn eigen ‘baklat’ steeds hoger te leggen. Hij vertelt dat de opnames in het weekend plaatsvonden. “Dat waren gezellige, maar vermoeiende dagen. Door de week had ik overdag mijn werk in Wageningen en in de praktijk, en ’s avonds moest ik thuis oefenen op de bakopdrachten voor het weekend. Het was dan best pittig wanneer op zaterdag- en zondagochtend de wekker weer heel vroeg ging in verband met de opnamedagen. Kandidaten konden desgewenst een nachtje in Leersum blijven slapen, maar ik ging ’s avonds liever naar huis, naar mijn eigen bed.”

Fan van de Britse versie

Hoewel hij in het programma de ene na de andere spectaculaire taart uit de oven haalt, verklapt Guido dat patisserie niet zijn specialiteit is. “Ik bak thuis eigenlijk vooral brood.” Als fan van de Britse (originele) versie van het programma, had hij al weleens overwogen zich op te geven voor Heel Holland Bakt. “Maar er kwam steeds niets van.” Tot zijn vriendin Danse, net als Guido dierenarts, in het najaar van 2015 voorstelt om hem aan te melden. Lachend: “Ik geloof dat zij zich vooral verheugde op het opeten van al mijn oefenbaksels.” Begin 2016 komt er een telefoontje van de redactie van het programma; voor Guido enigszins onverwacht. “Want als ik mezelf vergelijk met de andere kandidaten, was ik toch wel de hobbyist van het stel.”

In de zomer van 2016 vinden de opnamen plaats. De bakkende dierenarts kijkt erop terug als een superleuke ervaring. “Maar het was ook zenuwslopend, want ze geven je voor de opdrachten steeds nét te weinig tijd. Het is niet te vergelijken met bakken in je eigen keuken. Ook al omdat je voortdurend camera’s om je heen hebt.” Hij vertelt over de gevreesde technische opdracht. “Wat die inhield, wisten we altijd pas op het laatste moment, want de ingrediënten en eventuele bakvormen stonden verscholen onder een theedoek op je keukenblok. Pas zodra de klok ging lopen, ging die theedoek eraf. Aan het recept had je weinig houvast, dat was altijd zéér summier, meer een ingrediëntenlijstje.”

Tot zijn eigen verrassing lukt het Guido de finale te bereiken; winnaar wordt hij uiteindelijk niet. “Toen ik me opgaf, was mijn belangrijkste doelstelling om er niet al in de eerste ronde uit te vliegen. Daar ben ik in ieder geval in geslaagd.”

Nieuwsgierige collega’s

Net zoals bij andere kandidaten van populaire Nederlandse tv-programma’s, was er ook voor de bakkers van Heel Holland Bakt veel media-aandacht. Guido vindt het wel even wennen, die nieuwe status van Bekende Nederlander. “Dan word je in de Albert Heijn aangesproken door een vreemde die zegt: oh, maar ik ken u! Soms weet ik niet meteen wat ik terug moet zeggen. Meestal volgt er dan een gesprekje waarin men vertelt hoe leuk men het programma vindt.”

Naast aandacht van de media en van willekeurige passanten, kon hij zich ook verheugen in grote belangstelling van patiënt-eigenaren en collega’s in Nijmegen. “En in Wageningen kwamen de collega’s iedere maandagochtend naar me toe om de uitzending van de avond ervoor uitgebreid te evalueren.”

Hoewel hij met plezier terugkijkt op zijn deelname, is Guido opgelucht dat hij zich nu weer helemaal kan concentreren op zijn parttimebaan als dierenarts en zijn research. Hij vertelt dat hij bij de Wageningse vakgroep Humane Voeding onderzoek doet naar verzadiging. Grinnikend. “Ja, dat was natuurlijk wel bijzonder, dat ik me door de week bezighield met verzadiging en obesitas en op zondagavond voor drie miljoen kijkers taarten stond te bakken.”

Delen