Interview: Martine van Zijll Langhout

Martine van Zijll Langhout (38) werkt als wildlife dierenarts nabij het Krugerpark in Zuid-Afrika, waar ze onder meer neushoornstroperij te lijf gaat. Het werken met wilde dieren, midden in de jungle, heeft van haar een completer mens gemaakt: “Ik heb geleerd om te leven in harmonie met de natuur en te vertrouwen op wilde dieren, mijn intuïtie en mijn eigen fysieke kunnen.”

 

Dat ik dierenarts zou worden, stond eigenlijk al heel vroeg vast. Mijn hele jeugd zat ik tussen de paarden en koeien. Dierenarts worden in een gemengde praktijk leek me het mooiste dat er was. Als student diergeneeskunde liep ik stages in de meest uiteenlopende landen, naast Nederland deed ik dat in Zuid-Afrika, Thailand, Costa Rica, Kenia, Amerika en Kameroen. Dat was een bewuste keuze, omdat ik zo veel mogelijk ervaring wilde opdoen met wilde dieren. Ik werd manager van een gorilla conservation project in het westelijk laagland in het regenwoud van Gabon. Daar zette ik onder meer een gezondheidsprogramma op voor de lokale bevolking en de gorilla’s. Hoewel dat een fantastische tijd was, begon het vak dierenarts toch weer te kriebelen. Toen ik in 2008 hoorde dat een allround praktijk bij het Kruger National Park, met 80 procent wildlife en 20 procent gezelschapsdieren, rund en paard, een wildlife dierenarts zocht, heb ik geen moment getwijfeld.

Lees verder (pdf).

Delen