iPad op operatiekamer AVL

Chirurgen in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) werken als een van de eerste in Nederland met een iPad op de operatiekamer. Hiermee kunnen de chirurgen uitzaaiingen in de lever beter in beeld brengen. Dat meldt Zorgvisie.

 

 

Vooralsnog gaat het om een proef met nieuwe beeldvormende technieken. Door nog beter inzicht in de driedimensionale structuur van de lever kunnen complicaties en het achterblijven van tumorweefsel zo veel mogelijk voorkomen worden.

“Onze eerste experimenten geven veelbelovende driedimensionale reconstructies en laten de lever met daarin de toe- en afvoerende bloedvaten en de te verwijderen uitzaaiingen duidelijk zien”, stelt Koert Kuhlmann, fellowchirurg bij het AVL. Hij is samen met de IT-afdeling aanjager van deze proef.

De eerste proef eind vorig jaar was succesvol in het AVL. Chirurgen bleken door de betere interactie met de driedimensionale beeldvorming in staat om de uitzaaiingen te lokaliseren en om vitale structuren te ontwijken tijdens een operatie. Het werken op een steriel ingepakte iPad heeft als voordeel dat de chirurg geheel geconcentreerd kan blijven op het operatiegebied bij de patiënt.

Lees verder bij Zorgvisie.

Delen