Jan Willem Croese (1951-2017)

Op 24 december 2017 overleed op 66-jarige leeftijd de Haagse huisarts Jan Willem Croese. Dokter Croese werkte dertig jaar in zijn praktijk en was daarnaast geruime tijd huisartsopleider.

Tekst: Robert Croese

 

Al van jongs af aan wilde Jan Willem Croese dokter worden. Hij was altijd graag onder de mensen en dat was dan ook zijn professionele missie. De studie geneeskunde volgde hij aan de GU in Amsterdam. Als student-assistent verdiepte hij zich extra in het bijbrengen van kennis aan medestudenten, met name in de histologie. Daar ontstond eveneens de liefde voor de wetenschappelijke zijde van de geneeskunst. Alle kennis die hij opdeed, kwam voort uit testjes of toevalligheden uit het verleden die hem inspireerden. Daarom besloot hij een promotietraject in te gaan. Hij koos voor hematologie.

Croese ging zich verdiepen in de behandelmogelijkheden van de ziekte van Kahler. Na het verkrijgen van de doctorsgraad in 1987 besloot hij zich toe te leggen op het huisartsenvak. Ondanks zijn grote wetenschappelijke interesse wilde hij dicht bij de mensen zijn. Hij vestigde zich als zelfstandig huisarts in Den Haag, nabij het Zuiderpark. Dankzij de oude garde Haagse inwoners en de multiculturele samenleving, voelde hij zich er als een vis in het water. Arbeiders en buitenlandse mensen hebben nu eenmaal meer respect voor hun dokter, zei hij dan. Niet zelden kwam hij met een grote schaal baklava of loempia’s thuis, die hij van zijn patiënten cadeau kreeg. Terminale patiënten kregen zijn nummer zodat hij ze in het weekend ook kon opzoeken en op een vrije dag liep hij niet zelden met een grote muts op door de stad, omdat hij anders door patiënten van straat zou worden getrokken om koffie te komen drinken. Zijn patiënten omschreven hun dokter als een invoelende arts met veel kennis en kunde.

Ondanks zijn grote wetenschappelijke interesse wilde hij dicht bij de mensen zijn

In zijn praktijk was een haio werkzaam. Croese vond het leuk zijn ervaring over te brengen en begeleidde zo vele toekomstige huisartsen. Daarnaast gaf hij cursussen over eerstelijnszorg door het hele land.

Jan Willem Croese werkte hard en maakte lange dagen. Hij nam zich met het oog op het naderende pensioen voor door te blijven werken in de praktijk, maar wel op een lager pitje. Het mocht nooit zover komen. Eind 2013 werd na een insult een hersentumor vastgesteld. Na lang twijfelen heeft hij met pijn in het hart korte tijd later afstand moeten doen van zijn praktijk en zijn geliefde patiënten. Dapper streed Jan Willem Croese de afgelopen jaren voor een langer leven. Eind 2017 heeft hij die strijd moeten staken.

Zijn vrouw en drie zoons zullen hem erg missen, net als zijn vele patiënten die hij vol overgave heeft gediend.

Delen