‘je moet nu alles doen wat je wilt’

Esther van Fenema (43) is psychiater en violist. In beide beroepen kan ze analytisch en creatief werken: “Het zijn mijn twee grote liefdes.”

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld Peter Strelitski/DB

 

 

Tijdens mijn studie aan het conservatorium kwam ik veel musici tegen met psychische klachten. Misschien heb je een getroebleerde geest nodig om creatief te kunnen zijn, maar deze klachten belemmerden de musici ook. Ik zag veel verborgen leed, want er heerst een taboe op psychische klachten bij musici. Er is een enorme concurrentiestrijd, dus je wilt bijvoorbeeld niet dat anderen van je podiumangst afweten.

[Tweet “De #Muziekpoli heeft echt naam gemaakt binnen de muziekwereld, ze weten me te vinden.”]Toen ik op het conservatorium zat, ben ik ook geneeskunde gaan studeren. Ik twijfelde altijd al tussen muziek en geneeskunde. Het zijn mijn twee grote liefdes. En ik miste het medische. Terugkijkend was die periode wel extreem. Ik studeerde in Brussel aan het conservatorium en deed geneeskunde in Utrecht. Dat waren intensieve jaren, ik studeerde vooral in de trein. Maar toch hield ik het vol, omdat het allebei heel inspirerend was. Geneeskunde is een mooie studie en als ik dan ’s avonds op het podium stond met bijvoorbeeld een Schubertkwartet, dacht ik: wat mag ik toch geweldige dingen doen. Gelukkig ben ik ook heel efficiënt en kan ik zaken goed plannen, dat helpt.

Lees verder (pdf).

09-2014p034-035

Delen