Klimaatactivisme

Een klimaatdrammer wil ze niet zijn, want dat heeft ‘een averechts effect’. Maar vijfdejaars geneeskundestudent Iris Blom hoopt vurig wel anderen te doordringen van de gevolgen van het veranderende klimaat. “Want de impact op onze gezondheid is écht enorm.”

Tekst: Monique Bowman | Beeld: privé en Shutterstock

Woensdag 5 februari, 14.00 uur, het hoofdkwartier van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève. Vijfdejaars geneeskundestudent, Iris Blom (24), heeft er net een urenlange plenaire ochtendsessie op zitten. Ze kan nog snel even een broodje naar binnen werken en via Skype wat vragen voor Arts en Auto Student beantwoorden voor ze – vlug vlug – weer naar de middagsessies moet.

Op het WHO-hoofdkwartier zijn de verandering van het klimaat en de effecten hiervan op global health geregeld onderwerp van gesprek. Het is ook iets wat Iris Blom bezighoudt sinds ze in 2015 in Barcelona een Summer School over het onderwerp volgde. “Daar werden mijn ogen voor het eerst geopend voor de enorme impact die klimaatverandering heeft op onze gezondheid.”

Actief strijden voor het klimaat

Haar groeiende interesse voor dit wereldwijde probleem is een van de redenen dat de Amsterdamse geneeskundestudent in het eerste jaar van haar studie lid wordt van de Nederlandse afdeling van de International Federation of Medical Students Association (IFMSA).

Een zeer actief lid bovendien; in een paar jaar tijd pakt Iris meer dan vijftien keer haar koffer om in het (soms verre) buitenland de Nederlandse tak te vertegenwoordigen. Zoals deze dagen in Genève.

‘Dankzij Greta worden we nu gehoord’

In de zomer van 2019 meldt de Amsterdamse arts in spe zich aan voor deelname aan de VN-jeugdklimaattop in New York. Uit maar liefst zevenduizend aanmeldingen van over de hele wereld zullen slechts vijfhonderd jongeren worden geselecteerd om op 21 september naar de Verenigde Staties te komen.

Congres Climate Change and Health

Wil je meer weten over de medische uitdagingen die samenhangen met klimaatverandering?

Noteer dan vooral 21 maart a.s. in je agenda, want dan organiseert de Nederlandse afdeling van de International Federation of Medical Students Association (IFMSA-NL) in het Amsterdam UMC het congres ‘Climate Change and Health – greatest threat or biggest opportunity‘.

Je kunt je nog aanmelden voor deze dag. Voor meer info: congres.ifmsa.nl

Iris Blom behoort tot haar eigen verrassing tot de gelukkigen. “Door mijn uitgebreide buitenlandervaring, geneeskundestudie en interesses had ik waarschijnlijk een uniek profiel.” Het veelbesproken ‘klimaatmeisje’ Greta Thunberg ziet ze een paar keer, maar spreekt ze niet persoonlijk. “Maar dat is ook wel logisch”, aldus Iris. “Door mijn focus op gezondheid en klimaat beweeg ik me in andere kringen.”

Positieve vibe

Iris vertelt erg veel bewondering voor Greta te hebben. “Want het is echt aan haar te danken dat de stem van jongeren nu wordt gehoord.”
In tegenstelling tot de Zweedse scholiere is de Amsterdams studente over het algemeen wel wat minder somber gestemd. Ze vertelt over de inspirerende en positieve vibe die er tijdens de klimaattop in New York hing. “Dat de VN voor de eerste keer jongeren heeft uitgenodigd om mee te praten, vind ik een heel positief signaal.”

Een andere reden dat ze hoopvol is, is de toenemende aandacht voor het belang van een gezonde lifestyle. “Want wat goed is voor onze gezondheid, is vaak óók goed voor het milieu. Denk aan fietsen in plaats van autorijden.”

Maar hoe gaat ze anderen ervan doordringen dat klimaatverandering niet alleen voor de natuur, maar ook voor de gezondheid van de mens enorme gevolgen heeft? Dat opwarming van de aarde niet alleen leidt tot extreem weer (met kans op doden en gewonden), maar ook tot uitbreiding van tropische ziekten zoals malaria en knokkelkoorts? “Door vooral niet te drammen”, zegt Iris. “Want dat heeft alleen maar een averechts effect. Maar we moeten mensen wél bewust maken van de gevaren van temperatuurstijging.”

“Want wat goed is voor onze gezondheid, is vaak óók goed voor het milieu. Denk aan fietsen in plaats van autorijden.”

Gaan we de sterk internationaal georiënteerde coassistent (“ik ben vorige week begonnen op de afdeling psychiatrie van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, gelukkig gaven ze me al meteen de gelegenheid naar Genève te gaan”) straks zien op de Nederlandse ziekenhuisvloer? Of ligt haar toekomst op het mondiale gezondheidstoneel? Iris wil nog niets uitsluiten. “Het liefst wil ik straks het arts-zijn combineren met klimaatbeleid. Gelukkig komen er op dat gebied steeds meer mogelijkheden.”

Delen