Klink verwacht status quo zorg

Een eventueel kabinet met PvdA en VVD leidt waarschijnlijk niet tot grote veranderingen in de (curatieve) zorg.  Dat stelde Ab Klink, voormalig minister van VWS, zaterdag 15 september in de Jaarbeurs in Utrecht, waar 1200 apothekers en apothekersassistenten waren op het jubileumcongres van Mosadex.

 

“De uitkomst van de verkiezingen is voor de zorg nog niet zo slecht. De programma’s van de VVD en de PvdA verschillen namelijk zo veel van elkaar over hoe ze de kosten en kwaliteit van zorg willen aanpakken dat ik verwacht dat er in de curatieve zorg uiteindelijk weinig gaat veranderen”, zei Klink. “Het is koffiedikkijken, maar ik schat in dat er juist daardoor veel ruimte komt voor de partijen in de zorgsector om via kwaliteit de kosten aan te pakken. Het is aan de eerste en tweede lijn om met ideeën te komen.”

Klink doelt onder meer op verdere samenwerking tussen ziekenhuizen aan de ene kant en huisartsen en apothekers aan de andere kant. Als die meer de handen ineen slaan zal de kwaliteit van zorg toenemen en zullen de kosten dalen, is zijn verwachting.  Specialisten zijn bereid om samen te werken met de eerste lijn, aldus Klink.

Ook Ludwig Castelijns, directeur van de Mosadex Groep voor farmaceutische dienstverlening voorspelt dat er bij een coalitie van VVD en PvdA geen grote veranderingen op komst zijn in de zorg. “Voor apothekers blijft het crisis. De marktwerking heeft ertoe geleid dat zorgverzekeraars de dienst uitmaken. Op de korte termijn zal de kwaliteit van zorg verder onder druk komen te staan. Het gros van de zorgverzekeraars weigert apothekers die aantoonbaar de kwaliteit van zorg verbeteren daarvoor te belonen.”

Klink, tegenwoordig strategisch zorgadviseur bij bureau Booz & Company, erkent dat zorgverzekeraars aan zet zijn om initiatieven uit de sector nu eens te belonen. “Op dit moment zijn zorgverzekeraars echter vaak afwachtend om te investeren in de kwaliteit van zorg, ook al zijn er goede initiatieven.” Daarnaast wijst Klink erop dat het voor verzekeraars vaak lastig is: “Investeer je in de eerste lijn, dan komen de revenuen vaak in de tweede lijn tot stand doordat het aantal verwijzingen afneemt. Maar als het aantal behandelingen dan toch niet afneemt, betaalt de verzekeraar vaak extra. Wel de investeringen, niet de revenuen. Daarom is een integrale zorginkoop nodig, maar eenvoudig is dat niet. Ik adviseer apothekers dan ook om de samenwerking met verzekeraars en ziekenhuizen op te zoeken. Soms kan het geen kwaad om druk uit te oefenen via de politiek. Krijg je als beroepsgroep weinig voor elkaar bij sommige zorgverzekeraars, zoek dan de politiek op. Die hebben wel oren naar projecten die aantoonbaar resultaat in termen van kwaliteit en kosten opleveren. De politiek zal dan de zorgverzekeraars wijzen op de mogelijkheden die er liggen.”

 

 

 

 

Delen