Mijn zomer: op de dierenweide

mijn zomer / jeugdarts en arts M+G i.o. Lotte Veul helpt mee op de dierenweide

In de zomer verandert de dierenweide in Utrecht-Oost aan het eind van de middag in een ontmoetingsplek. Tijdens het keutels scheppen komt jeugdarts en arts M+G i.o. Lotte Veul (35) uit haar hoofd.

“Voor ons was deze oase van rust midden in de stad de reden dat we hier vijf jaar geleden kwamen wonen. Mét uitzicht op de schapen, geiten, konijnen en kippen. Ik ben meteen vrijwilliger geworden.

In de zomer is de dierenweide open van 17.00 tot 18.00 uur. Met het mooie weer en de langere dagen komen er meer bezoekers dan anders. Kinderen aaien de geiten, helpen met eten geven of rennen onder de sproeier door. Heerlijk. We picknicken hier elke maand met de buren, vaak zijn er spontane borrels.

Dit is echt een plek van verbroedering. Je spreekt elkaar in plaats van dat je elkaar vluchtig groet. En er komen veel verschillende mensen. Zo kijk je ook verder dan je eigen bubbel. Studenten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kinderen van alle rangen en standen. Vooral de overeenkomsten zijn zichtbaar: hoe behulpzaam ze zijn en dat iedereen groeit van complimenten.

Ik werk met maatschappelijke vraagstukken. Dan is het heel ontspannend daarnaast keutels op te vegen en dieren te verzorgen. Even uit je hoofd, een uurtje voor mezelf; de kinderen mogen mee en vermaken zichzelf. Juist dan komt vaak de inspiratie.”

Beeld De Beeldredaktie / Joost Hoving | De Beeldredaktie / Joost Hoving

De handen uit de mouwen steken op een schip, keutels scheppen op een kinderboerderij, door de modder ploegen op het Wad en de wieken inklimmen voor een folkloristisch ritueel: vier collega’s vertellen wat ze deze zomer gaan doen.

Delen