Koppensnellen

Koppen maken voor krantenartikelen, het blijft lastig. Neem bijvoorbeeld het bericht dat bijna alle kranten vorige week brachten over het Janssen-vaccin, dat niet goed zou werken tegen de deltavariant van het coronavirus. Gelukkig hebben we Dokter Media om hierbij de noodzakelijke nuancering te bieden. Dit initiatief bewijst hier echt zijn waarde.

Helaas is het niet het enige recente voorbeeld van een wat ongelukkige krantenkop. NRC Handelsblad had het vorige week over het huisartsentekort. Er is geen tekort aan huisartsen, reageerden enkele huisartsen direct via Twitter. En ze hebben gelijk. Er is een gebrek aan praktijkhouders. Veel huisartsen kiezen voor waarnemerschap, en dat zijn niet alleen de jonge huisartsen.

“Ongelijkheid begint niet vlak na de geboorte, maar al lang daarvoor, bij de ouders.”

En dan was er nog De Volkskrant, die afgelopen vrijdag de papieren krant opende met ‘Ongelijkheid begint al vlak na de geboorte’. Een beschrijving van waardevol Rotterdams onderzoek met gegevens van 153.000 kinderen, dat duidelijk maakt dat verschillen tussen kinderen die wel en niet in arme gezinnen opgroeien al op jonge leeftijd heel groot zijn. Een enorm probleem dat gelukkig steeds meer aandacht krijgt.

Het punt is alleen: de ongelijkheid begint niet vlak na de geboorte, maar al lang daarvoor, bij de ouders. Als bij hen sprake is van een ongezonde leefsituatie of van middelengebruik, wordt de basis voor de ongelijkheid al in de baarmoeder gelegd.

Delen