Kunst – Herfstblaadjes

Naast inspireren kan kunst ook intrigeren. Hoe twee foto’s voor reumatoloog Iet van Albada-Kuipers (60) aanleiding waren voor een reis naar Japan.

Tekst: Monique Bowman | Erik van der Burgt/DB

“Een expositie in het Mondriaanhuis in 2009 ter gelegenheid van 750 jaar Amersfoort was mijn eerste kennis-
making met het werk van Ilse Leenders. Vanaf dat moment ben ik haar gaan volgen. Toen ik iets persoonlijks zocht voor mijn kamer in ons nieuwe Meander Medisch Centrum, heb ik twee foto’s aangeschaft uit haar series The Taste of Tea en Tokyo Monogatari.

Ilses werk vind ik niet alleen van een grote schoonheid, maar ook intrigerend door de twist die ze geeft aan een tafereel of landschap. Haar ensceneringen maken me vrolijk. En ze inspireren me, want ze geven blijk van veel zorg, aandacht en concentratie; iets wat ik zelf ook naar patiënten wil uitstralen.

‘Indrukwekkend dat ik met eigen ogen de locatie heb gezien’

Vorig jaar vertelde een vriendin over het eiland Naoshima, een mekka voor moderne-kunstliefhebbers. Vanwege die verhalen, én de werken van Ilse, heb ik samen met mijn man een reis naar Japan gemaakt. En zo heb ik met eigen ogen de locatie kunnen zien naast debotanische tuin van Kyoto waar Ilse de foto met de rode bladeren heeft gemaakt. Dat was heel indrukwekkend.” ilseleenders.com

AA09-2016p043a

Delen