Kunst kijken in Abu Dhabi

Als een ruimteschip duikt het op uit het water van de Perzische Golf: het Louvre van Abu Dhabi. Een museum als een sprookje uit Duizend-en-een-nacht, waar de meest uiteenlopende kunstschatten door en naast elkaar staan. Met als doel: verhalen vertellen die de mensheid verbindt.

Tekst: Arjan Reijnders | Beeld: Louvre AbuDhabi/Mohamed Somji

Midden in de woestijn hangt een Mondriaan. Nou, niet echt in de woestijn, maar wel in een museum in de woestijn; het Louvre Abu Dhabi. Oftewel ‘een van de meest ambitieuze culturele projecten in de wereld’. Kosten, naar verluidt: 650 miljoen dollar.

Vorig jaar op 11 november opende het zijn deuren, met een spetterende vuurwerkshow. Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem, minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Dubai, keek tevreden toe. Met naast hem enkele van zijn vrienden, de koningen van Marokko en Bahrein, en natuurlijk de Franse president Emmanuel Macron. Laatstgenoemde speechte feestelijk over de kunst als grote verbroeder.

Maar liefst tien jaar hadden ze op dit moment gewacht: maart 2007 tekende de Franse regering een militair contract met Abu Dhabi, de grootste en rijkste van de zeven golfstaten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Frankrijk zou een legerbasis leveren en zijn invloedssfeer uitbouwen naar de Arabische Golf; Abu Dhabi verzekerde zich van gewapende rust in de regio.

Voor een kleine miljard dollar kregen ze het Louvre erbij. Een toeristische trekpleister van formaat, precies waar de VAE behoefte aan hebben. Nu het einde van de olievoorraden in zicht is, wordt er volop ingezet op toerisme.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

 

Labyrint van zalen

De eerste berichten over bezoekersaantallen zijn weinig bemoedigend. En toch staat de parkeerplaats er op een zaterdag in maart, wanneer ik er ben, vol met glimmende witte SUV’s (waar alle locals in rijden) en rijden taxi’s toeristen af en aan. Een fraaie locatie trouwens, hoewel een eindje buiten de stad: op het puntje van het zanderige Saadiyateiland in de Perzische Golf, met links de Sjeik Khalifabrug en de skyline van Abu Dhabi, en rechts niets dan hemelblauw water.

Uit dat water doemt het museum op als een mysterieus ruimteschip, een gigantische zilvergrijze koepel (diameter 180 meter) omringd door een aantal witte gebouwtjes. Van buiten oogt het gesloten, binnen blijkt precies het omgekeerde. Een labyrint van zalen en zaaltjes leidt naar een overweldigende binnenplaats waar je aan het water kunt zitten en verkoeling kunt vinden bij een lichte zeebries.

Hier waan je je in een sprookje uit Duizend-en-een-nacht. De koepel filtert zonlicht op een manier die doet denken aan het schaduwspel van palmbomen in een woestijnoase. Een ‘rain of light’, aldus de Franse architect Jean Nouvel, bekend van onder meer de uitbreiding van de Opéra van Lyon. Het binnenvallende licht heeft volgens hem een ‘spirituele’ werking – geheel in lijn met de vredelievende boodschap die het museum wil verkondigen.

Praktische informatie

Vanaf Schiphol gaan er dagelijks vluchten naar Abu Dhabi (KLM en Etihad Airways). Vliegduur: circa zeven uur. Tijdsverschil: twee uur. Beste reistijd: november t/m maart  (’s zomers schiet het kwik naar 50 ºC). Abu Dhabi is hypermodern en ingesteld op toeristen. Vrouwen hoeven niet gesluierd maar té veel bloot wordt niet op prijs gesteld (geldt ook voor mannen). In de hotels is meestal meer geoorloofd, daar wordt vaak ook alcohol geschonken. Openbaar vervoer is er niet. Taxi’s zijn relatief goedkoop, maar Abu Dhabi kan wel heel duur zijn. Must see: de Sjeik Zayed-moskee, ook wel de Taj Mahal van het Midden-Oosten genoemd. Over de gehele lengte van de noordwestkust ligt een boulevard aan het (prachtige schone) water, met enkele afgeschermde stranden speciaal voor
westerse zonaanbidders – pas wel op voor zeeslangen.

Een nieuw licht

Het Louvre Abu Dhabi afficheert zich nadrukkelijk als een plek van gastvrijheid, een plek voor dialoog tussen verschillende ideeën en beschavingen. Helemaal in de geest van Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan (1918-2004), de voormalige emir van Abu Dhabi en grondlegger van de huidige VAE, die hier de status van een heilige heeft. Het museum wil de mensheid in een nieuw licht tonen. ‘See Humanity in a new light’, luidt de slogan op de website.

Anders dan het Louvre Parijs, waar de kunst chronologisch en op land is geordend, noemt het Louvre Abu Dhabi zichzelf een universeel museum dat de verhalen vertelt die de mensheid verbindt, wars van restricties van tijd en locatie. En dus staat alles er gebroederlijk naast en door elkaar: een Boeddhabeeld uit Laos naast een geschilderde Christus en een zelfportret van Van Gogh naast een schilderij van een liggende emir.

De eigen collectie beslaat inmiddels 600 stukken. De eerste aankoop was een schilderij van Mondriaan, uit de collectie van modekoning Yves St. Laurent. Maar het museum bezit ook een standbeeld van Ramses II, een 13e-eeuwse bijbel en Paul Gauguins schilderij Worstelende Bretonse jongens (1888). Al dit moois is aangevuld met bruiklenen uit Franse topmusea. En dan moet de hoofdattractie nog komen: vanaf 18 september gaat het museum zijn meest prestigieuze aanwinst tentoonstellen: de Salvator Mundi van Leonardo da Vinci. Het schilderij werd november vorig jaar gekocht door, vermoedelijk, de Saoedische prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saoed, namens het departement van Cultuur en Toerisme. Voor 450 miljoen dollar, het duurst verkochte kunstwerk tot nog toe. Welbeschouwd niet eens zoveel duurder dan het Louvre Abu Dhabi zelf. Gelukkig kun je in de lobby van het Emirates Palace in Abu Dhabi, een van de chicste hotels op aarde, gewoon goudstaven pinnen.

Kennismaken met Abu Dhabi

Wilt u zelf ook eens een kijkje nemen in Abu Dhabi en het Louvre aldaar? TUI biedt een kennismakingsarrangement met verblijf in het aan de boulevard Corniche gelegen viersterren Hilton Abu Dhabi, een ideale uitvalsbasis voor een verkenning van de belangrijkste toeristische hoogtepunten van de golfstaat. Na een dag vol indrukken biedt het hotel een privéstrand waar het heerlijk relaxen is op een ligbed, mét uitzicht op de spectaculaire skyline van Abu Dhabi.

  • Prijs vanaf € 699,- p.p. (o.b.v. 2-psk). Inclusief zijn uw retourvlucht vanaf Amsterdam per Emirates naar Dubai, luchthaventransfers, 3 nachten verblijf in het Hilton Abu Dhabi op basis van logies, en uw entree voor het Louvre.
  • Speciaal voor lezers van Arts en Auto: een gratis upgrade naar een zeezichtkamer (o.v.v. beschikbaarheid) plus een kleine welkomstverrassing.
  • Niet inbegrepen o.a. € 25,- reserveringskosten (bij online boeking) en eventuele vluchttoeslag wanneer de goedkoopste stoelen zijn volgeboekt.
  • Te boeken t/m 31 oktober 2018, reisperiode t/m 31 maart 2019,
  • Vertrek dagelijks
  • Meer info en boekingen tui.nl/artsenauto

Groepsreis Louvre

Prefereert u een groepsreis met Nederlandse reisbegeleiding? Djoser biedt Arts en Auto-lezers een exclusieve korting van € 50,- p.p. op zijn vijfdaagse museumgroepsreizen naar het Louvre Abu Dhabi,met vertrek op 16 november 2018 en 5 april 2019. Het programma van deze reizen omvat Louvrebezoeken met een professionele gids. Voor meer programma-info en boekingen: djoser.nl (vermeld bij reservering de kortingscode DJABL18).

 

 

Delen