Kunst – Vier vrouwen

Toen er in de kamer van gynaecoloog Annette ter Haar (56) nog een muur moest worden aangekleed, bracht een schilderij van een bevriend kunstenaar uitkomst. Naast vrolijkheid geeft het werk ook rust.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Erik van der Burgt/DB

“In mijn Tilburgse spreekkamer hangt alleen een plaat van een bekkenbodem, dus gezellig of sfeervol is anders. Maar in mijn Waalwijkse polikamer hangt aan de muur die zich recht tegenover mijn bureau bevindt, dit schilderij. Als ik mijn patiënten aankijk, zie ik vanuit mijn ooghoeken deze vier vrouwen. De kunstenaar is Irene Ooms-Rijs, een vriendin van me. Irenes vrolijke manier van schilderen en haar kleurgebruik spreken me erg aan. Naast het feit dat ik blij word van dit exotische plaatje, stemt het me ook rustig. Zoals ze daar zo heerlijk ontspannen op dat bankje zitten, stralen deze vrouwen namelijk iets relaxts uit, iets van ‘het is zoals het is’.

‘Dit tafereeltje maakt me blij en stemt me rustig’

Ik heb gemerkt dat er sprake is van een wisselwerking, want mede dankzij dit schilderij neem ik de tijd voor de mensen die ik tegenover me vind en zorg ik ervoor dat ze zich gehoord voelen. En het vrolijke tafereeltje geeft me tegelijkertijd de hoop dat het er in mijn wachtkamer nét zo ontspannen aan toe gaat.”

AA09-2016p039a

Delen