Lezing 1 mei sherpa’s Nepal

Op initiatief van de elf samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555 vindt vrijdag 1 mei in Amsterdam de landelijke actiedag Nederland helpt Nepal plaats in De Hallen in Amsterdam. Uitgenodigd door de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging NKBV komt de Nederlandse reddingsverpleegkundige Menno Boermans vertellen over het Sherpa Exchange Program waarbij hij betrokken is.

 

Zowel in de Alpen als in Alaska worden Nepalese sherpa’s tot medisch bergredders opgeleid. Ze kunnen deze expertise gebruiken wanneer bergsporters in de Everestregio in nood zijn, maar ook hulp verlenen in hun – vaak afgelegen – thuisdorpen. Het is een van de initiatieven waarop na de aardbeving aanspraak wordt gemaakt, en waarvoor dringend geld nodig is.

Naast de medische zorg die de sherpa’s kunnen leveren, is het belangrijk dat ze ook geoefend zijn in het werken met een helikopter. De gebieden liggen immers afgelegen en niet overal kunnen hulpverleners over de weg vervoerd worden. De expertise die een groep Nepalezen tussen 2010 en 2014 heeft opgedaan tijdens een trainingsproject met de Zwitserse reddingsdienst Air Zermatt is nu onmisbaar. Het zijn deze Nepalese piloten en bergredders, die momenteel dag en nacht in actie zijn om slachtoffers uit het zwaar getroffen Gorkha-gebied te evacueren.

NPO Radio 2 zendt vrijdag de hele dag live uit.

 

Delen