Lezing Frans de Waal

Op 4 juni houdt de bekende Nederlands-Amerikaanse gedragsbioloog Frans de Waal de jaarlijkse Vrijheidslezing in de Leidse Pieterskerk. De titel van zijn lezing luidt Van Aap tot Engel: Bosch, Bonobo’s en Moraliteit zonder God.  De Vrijheidslezing wordt ieder jaar georganiseerd door de Gemeente Leiden, de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum. 

De Waal doet in Amerika al decennia lang onderzoek naar het gedrag van mensapen. Hij schreef over zijn onderzoek boeken geschreven Chimpanzee Politics en The Age of Empathy. Het blad Time nam hem in 2007 op bij de honderd invloedrijkste mensen van tegenwoordig.

De Waal betoogt dat moreel gedrag ouder is dan de mens. Onder meer op grond van eigen onderzoek bij mensapen en olifanten toont hij aan dat inlevingsvermogen en gevoel voor rechtvaardigheid niet alleen menselijk zijn. Dat betekent dat de menselijke moraliteit misschien meer aangeboren en natuurlijker is dan we dachten. Dat God niet nodig is voor moraliteit illustreert De Waal met de schilderijen van de 15de-eeuwse schilder Jeroen Bosch.

Het thema ‘vrijheid’ verwijst naar het motto van de Universiteit: ‘Bolwerk der vrijheid’. Elke spreker geeft hier zijn eigen invulling aan. Vanwege het derde lustrum wordt de lezing dit jaar georganiseerd door het LUMC.

De lezing begint om 15.00 uur en is in het Nederlands, maar wordt simultaan in het Engels vertaald. Inschrijving kan via www.lumc.nl/vrijheidslezing.

Delen