Mediation in een maatschap

Juristen en advocaten van VvAA ondersteunen dagelijks leden bij uiteenlopende juridische problemen. Op deze pagina’s bespreken zij verschillende zaken. Deze maand Birgitte van den Heuvel-Stoop MBA, MfN-registermediator bij VvAA.

 

 

De maatschap radiologie van een middelgroot regionaal ziekenhuis ergens in het midden van het land bestaat uit acht maten: vijf mannen en drie vrouwen. Drie van hen hebben gezinnen met jonge kinderen. De andere maten zitten in een andere levensfase en hebben ofwel geen kinderen of de kinderen zijn uitgevlogen of studeren nog. De maatschap is een goedlopend bedrijf, maar onderling zijn er spanningen en die worden steeds erger.

De sfeer begon te veranderen met het toetreden van twee jonge maten. Voorheen was de onderlinge omgang gemoedelijk – ieder deed zijn werk, de sfeer was goed en af en toe werd er gezamenlijk iets sociaals ondernomen. De nieuwkomers daarentegen zijn ambitieus en hebben een zeer directe wijze van communiceren.

De twee nieuwe maten zijn niet alleen tegelijkertijd gestart, ze kenden elkaar nog van hun studietijd. Het is dus logisch dat zij veel samen optrokken. Maar na het eerste jaar begonnen zij zich tijdens maatschapsoverleggen steeds meer als een blok op te stellen. Steeds vaker ontstonden er forse discussies: over innovatiegerichtheid, kwaliteit, investeringen, roosters en diensten. Maar er werd ook steeds meer gemopperd over ieders productiviteit en werktijden. De flexibiliteit om elkaars diensten over te nemen nam daardoor af. Het laatste maatschapsoverleg escaleerde, toen een van de maten huilend wegliep nadat zij door de twee op vrij lompe wijze was aangesproken. Al verschillende malen hadden ze haar te kennen gegeven dat ze een oppas voor haar kinderen moest regelen zodat ze op haar parttimedag kon werken als de maatschap daarom vroeg. Twee andere maten namen het voor haar op en eisten dat dit respectloze gedrag zou stoppen. Wat kan de maatschap doen om de sfeer en samenwerking weer goed te krijgen?

Lees verder (pdf).

11-2014p028-029

Delen