Medici vaker orgaandonor

Zorgprofessionals zijn veel vaker orgaandonor dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek dat Intomart in opdracht van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) uitvoerde onder ruim 500 medisch professionals.

Het is de eerste keer dat er een landelijk representatief onderzoek is gedaan naar de keuze van medisch personeel over donatie van de eigen organen en weefsels. De respondenten zijn opvallend vaker positief over orgaan- en weefseldonatie dan de gemiddelde Nederlander. Ongeveer 80 procent van de medisch professionals geeft aan dat ze in het Donorregister zijn opgenomen. Daarvan is driekwart geregistreerd met Ja, en slechts 6 procent met Nee. Van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder is ruim 40 procent geregistreerd; daarvan zegt 60 procent Ja en 28 procent Nee.

“Dit laat zien dat artsen en verpleegkundigen een groot vertrouwen hebben in de zorgvuldige en respectvolle wijze waarop in de ziekenhuizen wordt omgesprongen met orgaandonatie”, aldus directeur Bernadette Haase van de NTS.

Een belangrijke reden voor medisch professionals om zich als orgaandonor te registeren is het leed dat zij zien bij mensen die eindeloos en soms tevergeefs op de wachtlijst staan. Daarnaast speelt onder meer het wederkerigheidsprincipe een belangrijke rol. Men zou ook graag zelf een orgaan of weefsel krijgen als dat nodig zou zijn.

[Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting]

Delen