Medirisk: sneller letselschadeproces
Medisch aansprakelijkheidsverzekeraar MediRisk en VvAA zetten in op een forse versnelling in het afhandelen van letselschadeprocessen en hebben daartoe een overeenkomst gesloten met een belangrijke belangenbehartiger van patiënten, de PALS groep. Dat bevestigt Marjoleine van der Zwan, directeur van MediRisk.
Het gaat om een unieke overeenkomst, omdat het voor het eerst is dat partijen in de behandeling van medische letselschadezaken dergelijke afspraken met elkaar maken. “Hiermee worden alle belangen behartigd, maar in het bijzonder die van de patiënt”, vertelt Van der Zwan. “Dit is een uiting van de nieuwe koers die MediRisk twee jaar terug is ingeslagen. Door deze afspraken te maken, verwachten wij de afhandeling van schade na medische incidenten met enkele maanden te kunnen bekorten. Die afhandeling duurde tot nu toe gemiddeld ruim twee jaar.”
De partijen hebben onder meer afgesproken dat transparantie vooropstaat en dat langdurige discussies over de hoogte van vergoedingen voor juridische belangenbehartiging van patiënten achterwege blijven. MediRisk en PALS groep letselschadespecialisten sluiten zich daarmee aan bij de landelijke norm die de hoogte van vergoedingen voor belangenbehartigers bepaalt en al geldt voor niet-medische letselschadeprocessen (PIV-staffel).
Marcel Garst van PALS groep letselschadespecialisten is tevreden. “Hiermee is het klimaat waarin het belang van de patiënt wordt behartigd beter. Daardoor is er sneller duidelijkheid en ook sneller een einde aan de onzekerheid over bijvoorbeeld de hoogte van de vergoeding.”
MediRisk kwam al eerder dit jaar met de drie grootste rechtsbijstandsverzekeraars voor medische aansprakelijkheid (ARAG, Achmea en DAS) tot vergelijkbare afspraken.