Meer met geld

Sparen, schulden aflossen, beleggen of investeren buiten de beurs: wat is wijsheid? Economen Erica Verdegaal en Martine Hafkamp geven hun visie op de verschillende mogelijkheden.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld : Shutterstock

 

“Iedereen wil zijn vermogen vergroten, maar een huishouden is geen bedrijf”, waarschuwt econoom en publicist Erica Verdegaal. Ze schreef twaalf boeken over personal finance. “Een bedrijf kan failliet gaan en een doorstart maken. Een huishouden is veel kwetsbaarder. Als gezin moet je niet gokken.” Senior vermogensbeheerder Martine Hafkamp onderschrijft dat. Haar belangrijkste advies: spreiden. “Leg nooit al je eieren in één mandje”, zegt de voormalig Beursvrouw van het Jaar en eigenaar van Fintessa Vermogensbeheer. “Denk nooit dat je de hypotheek niet hoeft af te lossen, omdat de huizenprijzen nooit zullen dalen. Beleg nooit je hele vermogen in aandelen, goud of kunst. Door te spreiden verklein je de risico’s aanzienlijk.”

Sparen
Hafkamp: “Iets achter de hand houden voor onverwachte uitgaven is altijd goed. Sparen is veilig voor bedragen onder de garantie van Ä 100.000,- p.p. per bank. Bij de huidige rentepercentages neem je wel genoegen met een geringe afname van de koopkracht van je vermogen.”

Verdegaal: “Als je echt veel geld hebt, kun je met een deel wat meer risico nemen, maar een bedrag van Ä 90.000,- zou ik zeker aanhouden op een spaarrekening. De rentes zijn laag, maar het loont zeker om ze te vergelijken.”

Schulden aflossen
Verdegaal: “Ongelooflijk maar waar: sommige mensen hebben geld op
de bank én een lening op hun auto. Doodzonde! Los eerst je schulden af.
Ook een studieschuld met een relatief lage rente. En ook je hypotheek. Heb je geen schulden meer, dan kun je iets slims doen met je geld.”

Hafkamp: “Aflossen is een goede keuze zolang de kosten van de schuld (rente) hoger zijn dan de opbrengsten van de alternatieven (sparen of beleggen). Een hypotheek aflossen is bijvoorbeeld verstandiger dan sparen. Het beleggen in aandelen is, alleen al vanwege het dividend, weer interessanter dan het aflossen van een hypotheek.”

Starters
Starters zonder hoge vaste lasten kunnen hun extra geld beter niet beleggen, adviseert Gertjan Portman, senior financial planner bij VvAA. “Beleggen is iets voor de lange termijn.  Als starter heb je nog geen zicht op de nabije toekomst, daarom kun je beter sparen. De rente is misschien laag, maar er zijn twee grote voordelen: je loopt geen risico en het geld is direct beschikbaar.”

Beleggen op de beurs
Hafkamp: “Beleggen op de beurs lijkt onder alle beleggingsmogelijkheden de meest interessante optie. Het dividendrendement op Europese kwaliteitsaandelen bedraagt 3,5 tot 4 procent. Dat is aanmerkelijk meer dan de rente op een spaarrekening. Of beleggen in aandelen interessant is, wordt mede bepaald door de horizon en het plan dat aan je beleggingsportefeuille ten grondslagligt. Hoe langer de termijn is waarop je geld kunt wegzetten, hoe lager feitelijk het risico.”

Verdegaal: “Lees boeken en vergaar kennis wanneer je wil gaan beleggen. Zodat je kunt beoordelen wat een (beleggings)adviseur zegt. Veelgehoord: op de lange termijn komt het wel goed met beleggen. Dat is flauwekul en verkooppraat. Zekerheid heb je namelijk nooit, juist niet op de zeer lange termijn. De wereldeconomie kan instorten; er kan een oorlog uitbreken. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen. Zorg voor minimale kosten en een maximale spreiding van risico’s. Bij een breed gespreid indexfonds, waar 2500 bedrijven deel van uitmaken, merk je het nauwelijks als één bedrijf failliet gaat.”

Investeren buiten de beurs
Verdegaal: “Prima als kunst, antiek of wijnen je hobby zijn, maar als je ergens geen verstand van hebt, is het financiële risico enorm. Begin sowieso niet aan beleggingen die door een ander worden georganiseerd. Er worden vaak garanties en hoge rendementen voorgespiegeld, maar die vallen doorgaans tegen. Er zijn veel voorwaarden en de risico’s en zekerheden zijn vaag; als investeerder ben je altijd het haasje.”

Hafkamp: “Rendement in de vorm van rente of dividend heb je sowieso niet. Het gaat er steeds om wat de gek ervoor geeft. Je houdt er alleen iets aan over als je iemand vindt die er meer voor wil betalen dan je zelf hebt gedaan.”

Delen