Mijn bijbaan – werken in een café-restaurant

Wie Tijmen de Jager
Leeftijd 20
Studie derdejaars Biomedische Technologie Enschede 
Bijbaan Bediening café-restaurant met speciaalbieren  
Aantal uren gemiddeld 11 per week
Verdiensten ca. €11,- per uur inclusief fooi

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: De Beeldredaktie/Rick Nederstigt

“Toen ik op een mooie zomerdag vorig jaar met een date op het terras zat, schoof de manager van De Beiaard even aan. Ik kwam er wel vaker en was bevriend met het personeel, merendeels studenten.

De manager had van hen gehoord dat ik een bijbaan in het café-restaurant ook wel zag zitten en hij zocht nog iemand voor in de bediening. Ik begon een week later en heb het nog steeds iedere dag erg naar mijn zin.

‘Het wordt weleens erg laat’   

Het werk laat zich niet altijd even makkelijk combineren met de studie, want het wordt weleens erg laat in De Beiaard. Als je dan de volgende dag vroeg college hebt is dat soms een uitdaging. Maar er wordt op het werk wel rekening mee gehouden en de manager stelt zich daarin soepel op.

We serveren meer dan honderd verschillende bieren aan de bar en bij de maaltijden in het restaurant. Het personeel krijgt geregeld cursussen van brouwerijen over de speciale bieren. Ik vind het erg leuk om er veel over te weten, om de verhalen te horen en die verder te kunnen vertellen.

In dat opzicht denk ik ook zeker iets aan deze ervaringen te hebben als ik later als biomedisch technoloog informatie moet delen.

De bieren in ons café-restaurant variëren van heel zwaar en donker met 10 procent alcohol tot het steeds populairder wordende alcoholvrije pilsje.

Mijn eigen favoriet is de Cornet, een Belgische Tripel met 8,5 procent. Ik drink mijn biertje liefst mét alcohol, ik ben natuurlijk wel student hè.”

Delen