Mijn bijbaan – privéchauffeur

Wie William Kleijbergen
Leeftijd 22
Studie vijfdejaars geneeskunde in Utrecht
Bijbaan privéchauffeur
Aantal uren wisselend
Verdiensten circa € 8,- per uur, exclusief fooi

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Maarten Hartman

“Mijn bijbaan is tegelijkertijd een van mijn hobby’s, ik hou van autorijden. Als privéchauffeur vervoer ik particuliere klanten bij bijvoorbeeld vergaderingen of feestjes. Ik rijd in hun auto, wat doorgaans een ‘ietwat’ luxer model is dan mijn eigen oude Polootje.

Het Utrechtse chauffeursbedrijf waarvoor ik nu drie jaar werk, heeft klanten door heel Nederland. Zo moest ik een keer per trein van Utrecht naar Delfzijl om daar een cliënt op te pikken die ik naar Brussel moest brengen. Daarna kon ik nog net met de laatste trein terug.

‘Discretie hoort bij het vak’

Ik krijg naast mijn uurloon ook mijn reistijd en de uren betaald die ik op klanten moet wachten. In die tijd kan ik mooi een anatomiepracticum voor de volgende dag voorbereiden. Mijn salaris en fooien gebruik ik voor een biertje op z’n tijd of een weekendje weg.

Het is leuk dat je bij dit werk verschillende mensen ontmoet. Sommige klanten werken door in de auto; ik heb de grootste zakendeals voorbij horen komen. Anderen maken graag een praatje. Na afloop van een feestje wil de stemming onderweg weleens gezelliger zijn dan op de heenweg.

Ik heb eigenlijk nooit ‘gênante’ scènes op de achterbank gezien. Maar als dat wél zo was, zou ik het nog niet zeggen, discretie hoort bij het vak.

Door mijn co-schappen kom ik momenteel minder aan chaufferen toe, gemiddeld eens in de twee weken. Tijdens vakanties en feest-dagen haal ik dat in. De komende tijd wordt het weer druk door de kerstdiners en nieuwjaarsborrels.”

Delen