Mijn eerste jaar – Katya van der Hengst

Op kamers, leren koken, nieuwe vrienden maken en een bijbaantje zoeken. O ja, en ook nog studeren. Alles verandert, maar daar ben je zo aan gewend. Vier studenten kijken terug op hun eerste jaar. Deze aflevering: Katya van der Hengst (22) – fysiotherapie Hanzehogeschool Groningen.

Tekst: Andrea Linschoten en Martijn Reinink

“Past de studie wel bij me? Is het niet te moeilijk? Ik vond het best spannend toen ik afgelopen jaar begon aan de opleiding fysiotherapie in Groningen. Ik had daarvoor Sport en Bewegen gedaan, een mbo-opleiding met vooral veel praktijk. Nu moest ik met mijn neus in de boeken. Dat wist ik van tevoren, het is een pittige studie. Ik moet er echt elke dag iets voor doen, anders red ik het niet. Maar ik vind het leuk, het past bij me én ik heb toch maar mooi alle punten behaald.

Wat wel handig is, is dat ik met twee meiden in een studentenhuis woon die in dezelfde hoek zitten qua studie. De een doet geneeskunde, de ander studeert bewegingswetenschappen. Soms overhoren we elkaar of ik vraag ze om hulp als ik iets niet snap.

‘Soms overhoren we elkaar’

We zijn het afgelopen jaar echt vriendinnen geworden. Eerst aten we nog apart, ieder had het druk met haar eigen dingen, maar nu koken we bijna elke avond met z’n drieën. We trekken veel met elkaar op. En dan te bedenken dat ik ze vorig jaar rond deze tijd nog niet eens kende. Zij woonden hier al en na een hospiteeravond viel hun keuze op mij. Ik ging voor het eerst op kamers, ook dat was spannend, maar na een jaar kan ik wel zeggen dat het me supergoed bevalt.”

Delen