Mijn recept – kreeft op meloen

Monique Doornink (37, huisarts in een duopraktijk in Rheden), partner van Koen de Groote, moeder van Luka (7), Kimo (4) en Maiza (2).

 

“Ik hou van lezen én ben een enthousiast thuiskok. Het viel me op dat er heel wat boeken in de Nederlandse literatuur zijn waarin eten een rol speelt. Een paar jaar geleden kreeg ik het idee om iets met dat gegeven te doen. Mijn partner, die gek is op literatuur, heeft dit idee uitgewerkt en een literair kookboek geschreven dat eind augustus wordt gelanceerd. Literalicious draait om tien Nederlandse romans, waarbij gerenommeerde chef-koks een passend viergangenmenu hebben samengesteld. Hun recepten heb ik allemaal thuis uitgeprobeerd, want er moest een vertaalslag worden gemaakt van restaurant- naar thuiskeuken. Dat was een hele klus, naast gezin en werk. Vrijdags deed ik de inkopen, zaterdags stond ik te koken, soms met hulp van vrienden. Maar het resultaat is prachtig geworden. En het heeft leuke etentjes en verrassende gerechten opgeleverd.”

“Ik heb uit Literalicious een recept gekozen van chef-kok Michel Arends van restaurant Rebecca in De Waal op Texel. Het was het lievelingsgerecht van Jan Wolkers, die hier een geziene gast was. Arends gebruikt hiervoor Oosterscheldekreeften, maar ik vond het resultaat met (hele) diepvrieskreeften van de Makro ook zeer de moeite waard.”

Kreeft op meloen met een kleine kruidensalade

Voor 4 personen.

ingrediënten

2 hele kreeften van elk circa 300 gr
1 meloen, circa 325 gr
1 vanillestokje
olijfolie
verse kruiden/cress (bijvoorbeeld kervel, limoencress en sisopurper)
eventueel eetbare bloemen als decoratie (zoals viooltjes en Oost-Indische kers)
voor de Franse dressing: 1 dl olijfolie, 3 dl azijn, 1 el suiker en een mespunt zout

Werkwijze
Kook de kreeften 3,5 minuut in ruim water. Laat ze afkoelen en snij ze doormidden. Let op: verwijder het darmkanaaltje. Haal de staart uit de schaal en verdeel die in vijf gelijke stukken. Van de kreeft wordt verder niets gebruikt.

Schil de meloen en snij hem in schijven van circa 2 cm dik. Vermeng de olijfolie met het merg van het vanillestokje. Snij cilindervormige ringen uit de meloen en marineer ze in de olijfolie. Maak de Franse dressing en giet deze kort voor het serveren over de kreeft.

Serveren: leg de meloen in een halve cirkel op het bord. Plaats de kreeft erop en maak het af met de kruiden/cress. De bloemen kunt u ter decoratie op het bord leggen.

Wijntip Han Sjakes

Een verfijnd gerecht verdient een verfijnde wijn. Het gaat bij wijn-spijscombinaties vaak om gelijkwaardigheid en harmonie. Als je een eenvoudige wijn schenkt bij een delicatesse als kreeft, kun je niet verwachten dat de wijn iets toevoegt aan het gerecht. De wijn steekt er schril bij af en wordt aan tafel een storende factor.

Ook evenwicht in intensiteit is van belang. Kreeft heeft best een uitgesproken smaak, maar die heeft
wel subtiele nuances. De wijn moet min of meer aan hetzelfde profiel voldoen; intens, maar niet overwel-digend. Een (te) krachtige, alcoholrijke en houtgerijpte Chardonnay uit Californië – hoe mooi die op zichzelf ook kan zijn – zou de kreeft reduceren tot een ordinaire visstick uit de diepvries.

Deze logica volgend, zal het niemand verbazen dat champagne een klassieke begeleider is van kreeft. Twee nobele lekkernijen bij elkaar, dat kan bijna niet fout gaan. Jan Wolkers was trouwens ook dol op champagne. Hij heeft zijn favoriete kreeftgerecht vast weleens met een glas champagne weggespoeld.

Apostelhoeve, Cuvée XII, 2011. Florale en lichtkruidige wijn van müller-thurgau, auxerrois en pinot gris uit Zuid-Limburg. Aanbevolen door de chef-kok van het recept (€ 13,75, SauterWijnen.nl, HenriBloem.nl en via DeNederlandseWijnwinkel.nl).

Agrapart & Fils, Les 7 Crus, Blancs de Blancs Brut. Verkwikkende, fruitige champagne van een kleine producent uit Avize. Blend van chardonnaydruiven uit zeven dor- pen, waaronder vier met de status van Grand Cru (€ 30,60, LesGénéreux.nl).

 

Delen