Mijn studentenhuis – Utrecht

mijn kamer / Donkere wolken pakken zich samen boven de hoofden van de dames

Beeld Wout de Bruijne

Wie Jolien Hartemink (21), laatstejaars fysiotherapie. Waar Utrecht. Huur geen. Indeling bovenhuis met twee verdiepingen, zes kamers, een gezamenlijke keuken, douche, toilet en balkon.

Toen haar oudere zus Ellen vanuit Vierakker (Gld.) in Utrecht ging studeren en Jolien haar later zou volgen, kochten hun ouders voor hen een huis in de stad. Inmiddels is Ellen afgestudeerd en vertrokken en woont Jolien er met vier vrouwelijke medestudenten (2 x geneeskunde, 1 x diergeneeskunde en 1 x biologie). De dames hebben het uitstekend naar hun zin met hun woning en met elkaar. Maar donkere wolken pakken zich samen boven de hoofden van de huisgenoten: Jolien zit namelijk al in haar laatste studiejaar en als zij vertrekt, gaat het huis in de verkoop. “Ach wie weet”, lacht de aanstaande fysiotherapeut. “Misschien studeer ik nog verder of ga ik in de buurt werken. Dan blijf ik hier wonen.”

Donkere wolken pakken zich samen boven de hoofden van de dames

Het huis staat in de Watervogelbuurt, net buiten het ‘echte’ centrum van Utrecht, maar met nog geen vijf minuten fietsen ben je in het hart van de stad. “Het is een leuke buurt”, vindt Jolien. “Er wonen oude mensen, gezinnen en studenten door elkaar, een goede mix.”

De buurt bevalt anderen blijkbaar ook. Jolien: “Onze benedenbuurvrouw is 93 en woont haar hele leven al in dit huis.” De woning staat er dus al een tijdje. Jolien weet niet hoelang al, maar, ‘er is flink gerenoveerd voor we hier konden wonen’.

Begin juli veranderde de kamer van Jolien voor heel even in een skybox. “We zaten met z’n allen bij mij boven voor het raam, eerste rang, toen de Tour de France hier door de straat raasde.”

09s-2015p026b

Delen