Mijn zomer: wadlopen voor water

mijn zomer / specialist ouderengeneeskunde Durkje Haijma gaat wadlopen voor het goede doel

Geen gelanterfant deze zomer voor specialist ouderengeneeskunde en mentor/docent Durkje Haijma (47), want er is nog veel werk aan de winkel voordat ze eind augustus twee dagen gaat ‘Wadlopen voor Water’.

“In groep acht collecteerde ik, als twaalfjarige, al voor Simavi. Hun inspanningen voor schoon water en sanitatie voor vrouwen en meisjes in Afrika en Azië draag ik al lang een warm hart toe. Ik heb ook altijd iets met water gehad, mijn wortels liggen in Friesland, ik woon nog altijd dicht bij zee, en doe in mijn vrije tijd graag aan watersport. Toen ik hoorde van de Simavi-actie Wadlopen voor Water, die eind augustus plaatsvindt, heb ik me meteen ingeschreven. Deze zomer staat voor mij daarom in het teken van hard trainen én sponsors vinden voor deze actie.

Zo organiseer ik op 29 juli een wandeling van Den Haag naar Wassenaar en terug om donaties te werven. In mijn Groninger studententijd ben ik lid geweest van een Wadloopclub, dus ik weet wel wat me straks zo ongeveer te wachten staat. We gaan met een groep in twee dagen tijd vanuit Pieterburen, via Schiermonnikoog, naar Ameland lopen.

Wandelen over het Wad is niet te vergelijken met gewoon wandelen, je zakt geregeld diep in de modder en loopt vaak door water, soms reikt het zelfs tot aan je middel. Ik probeer me op die zware omstandigheden voor te bereiden door nu veel lange wandelingen te maken op niet al te goeie schoenen, en geregeld door mul zand te lopen. En nee, ik ga de tocht niet in een witte broek lopen.

Tijdens het poseren voor deze foto zakte ik al in no-time weg in de klei. Die broek krijg ik nooit meer schoon, maar geen probleem, het was voor een goed doel.”

>> wadlopen.wandelenvoorwater.nl (voor sponsoren, zoek op Durkje Haijma)

Beeld De Beeldredaktie / Jacob van Essen

De handen uit de mouwen steken op een schip, keutels scheppen op een kinderboerderij, door de modder ploegen op het Wad en de wieken inklimmen voor een folkloristisch ritueel: collega’s vertellen wat ze deze zomer gaan doen.

Delen