‘Netwerk in je broekzak’

Tijdens de introdagen ben je (met je brakke hoofd) gratis lid geworden van VvAA. Daarom krijg je vier keer per jaar dit blad. Maar wat is en doet VvAA precies én wat heb jij daaraan? Studentadviseurs Helmig Jan Kragt (28) en Marthe Groenveld (25) leggen het nog een keer uit.

Tekst: Martijn Reinink Beeld: Fabian Altena 
Helmig Jan Kragt en Marthe Groenveld

Eerst maar eens de naam. Waar staat VvAA voor? 

Helmig Jan Kragt (HJK): “Tegenwoordig is VvAA de naam van de organisatie en geen afkorting meer. Van oudsher staan de letters voor Vereniging van Artsen Automobilisten. In 1924 richtten een huisarts, een tandarts en een dierenarts de vereniging op, uit onvrede over hun autoverzekering. De premie was hoog, omdat artsen vaak ’s nachts en bij slecht weer de weg op moesten. Verzekeraars zagen dat als een groot risico. 

Toen de vereniging in 1935 een ledenblad kreeg, werd de logische naam Arts en Auto gekozen. Die titel is inmiddels zo’n begrip, dat het dom zou zijn om hem te veranderen, maar het blad gaat allang niet meer alléén naar artsen en allang niet meer alléén over auto’s. Zoals VvAA er allang niet meer alleen voor artsen en autoverzekeringen is.”

Marthe Groenveld (MG): “VvAA is van drie leden uitgegroeid tot het grootste zorgcollectief van Nederland, met meer dan 123.000 (para) medische leden. Iedereen die opgeleid wordt tot BIG-gerechtigd zorgprofessional of dat al is, kan lid worden.”

HJK: “Leden kunnen bij VvAA bijvoorbeeld terecht voor opleidingen en coaching, hulp bij het starten, overnemen en voeren van een praktijk, en financieel, fiscaal of juridisch advies. Daarnaast zet de vereniging zich in voor beroepsgroepoverstijgende thema’s, zoals het terugdringen van overbodige bureaucratie en het behoud van de vrije artsenkeuze en het medisch beroepsgeheim.”

Dat klinkt, zeker voor jongerejaars studenten, allemaal nog ver weg. Wat hebben zij nú aan het lidmaatschap?

HJK: “VvAA is er voor alle randzaken waar je je als professional óf als student niet mee bezig wilt houden. Zo hebben we voor studenten een goedkoop verzekeringspakket: een aansprakelijkheids-, inboedel- en ongevallenverzekering ineen vanaf € 2,76 per maand. Vanaf € 3,57 per maand sluit je een doorlopende reisverzekering af, met werelddekking en schade melden via WhatsApp. Verder hebben we exclusieve ledendeals, een salaris- en loopbaanwijzer, een gratis cv-check, een sollicitatietraining voor € 25,- én de VvAA-app. Daarmee heb je het grootste zorgnetwerk van Nederland in je broekzak en kun je gratis chatten met werkende zorgprofessionals.”

MG: “Die professionals hebben het carrièrepad dat jij wellicht voor ogen hebt, al bewandeld. Ze kunnen jou behoeden voor fouten die zij onderweg hebben gemaakt en inzicht geven in wat een bepaald beroep nou echt inhoudt. Misschien heb je al wel een bepaald beeld bij welke richting je op wilt, maar door te praten met een zorgprofessional kom je erachter of jouw verwachtingen overeenkomen met de realiteit.” 

HJK: “Verder kun je ons altijd bellen, mailen of berichten via Instagram. Gedoe met je huisbaas? Iemand van de juridische helpdesk legt je kosteloos uit wat je rechten en mogelijkheden zijn. Vragen over een stage of coschap in het buitenland? Wij verwijzen je naar de juiste plek.”

MG: “En kunnen wij je niet helpen, dan kennen we vast iemand die dat wel kan.” 

Het VvAA-lidmaatschap is  gratis voor studenten. Wat is het addertje onder het gras?

MG: “Geen addertjes. VvAA is een ledenorganisatie die ook producten en diensten ontwikkelt voor de leden, maar daar maak je alleen gebruik van als je er behoefte aan hebt. Tijdens je studietijd en nog één jaar daarna betaal je geen contributie.”

Hoe vaak zien en horen studenten iets van VvAA? 

HJK: “We overstelpen je niet met onnodige e-mails. Zelf hebben we er ook een hekel aan als we plat worden gespamd. In je laatste jaar neemt een VvAA-adviseur contact met je op om een afspraak te maken. Want dat is het moment waarop je keuzes moet maken: doorleren, specialiseren, aan de slag als waarnemer of in loondienst? In een afstudeergesprek krijg je advies over de praktische zaken die je daarvoor moet regelen.”

MG: “Het is verder aan jou hoe vaak je iets van ons hoort of ziet. Je bepaalt zelf of je Arts en Auto Student wilt ontvangen. Via vvaa.nl/student vind je studentenblogs en tips. En als je het leuk vindt, volg ons dan op Instagram. Hier houden we af en toe polls, delen we info en geven we regelmatig leuke goodies weg.”

Contact: 030 247 47 89 of student@vvaa.nl

Delen