Nieuwe VvAA-voorzitters: potentieel nog meer benutten

Voor het eerst in haar 100-jarige geschiedenis heeft Vereniging VvAA twee voorzitters: bestuurder en verpleegkundige Jacqueline Joppe en traumachirurg Marijn Houwert.

Beeld De Beeldredaktie/Joost Hoving | Jacqueline Joppe en Marijn Houwert

Tijdens de oprichting van het coronasteunfonds ZWiC komt Marijn Houwert (42) voor het eerst echt in aanraking met Vereniging VvAA. Als een van de initiators zit de traumachirurg en opleider uit het UMC Utrecht in het bestuur van ZWiC, samen met onder anderen Willem Veerman, die hij per 25 juni opvolgde als voorzitter. “Zonder de steun van VvAA was ZWiC er nooit gekomen”, zegt Houwert. “Ik was onder de indruk, van Willem als mens en bestuurder, maar ook van de unieke Vereniging VvAA, die met meer dan 130.000 leden uit verschillende zorgdisciplines een enorm potentieel heeft.”

Dat potentieel is ook wat Jacqueline Joppe (61) aanspreekt als zij wordt benaderd om te praten over een mogelijk duaal voorzitterschap. Joppe begint haar loopbaan op de inkoopafdeling van een ziekenhuis. Daarna start ze een eigen inkoopbureau, dat groot wordt en nog steeds bestaat. Maar in 1998 gooit ze het roer om; ze verkoopt haar aan­delen en begint aan de hbo-v-opleiding.

De hectiek van het ziekenhuis spreekt haar aan, maar na een stage op de afdeling neurologie weet ze: dit never nooit. “Ik vond die hiërarchische omgeving afschuwelijk. Daar kon ik niet mee omgaan.” Met die hiërarchie heeft Houwert ook moeite: “Dagelijks zie ik vormen van afunctionele hiërarchie. Dat bijvoorbeeld de Chinese muur tussen verpleegkundigen en artsen nog steeds bestaat, is zonde en onnodig.”

In de ouderenzorg werkt Joppe wel met plezier. Eerst als verpleegkundige, vervolgens als locatiemanager. Na een periode bij VGZ als manager zieken­huis­inkoop wordt ze directeur en later bestuurder bij Pantein. Daarna volgen bestuursfuncties bij Actiz (vicevoorzitter), Zorggroep Elde (eenhoofdige raad van bestuur) en Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Die laatste twee functies combineert Joppe als COVID-19 uitbreekt en ze ook nog in het ROAZ in Noord-Brabant plaatsneemt. “Een heftige tijd, zeven dagen werken in de week. Op een bepaald moment moest ik gas terug­nemen. Ik dacht: ik ga alleen nog tweeënhalve dag in de week het pensioenfonds doen.” Van dat voornemen komt weinig terecht. De pensioenfederatie is erbij gekomen, ze zit in twee raden van toezicht in de zorg én is straks medevoorzitter van Vereniging VvAA. “Dit vond ik een unieke kans. Vanwege dat grote potentieel, maar ook omdat mijn hart in de zorg ligt.”

Overzicht in no-time

Na een korte kennismaking zijn Joppe en Houwert overtuigd: deze uitdaging gaan ze samen aan. “Na een minuut wist ik al dat ik het ongelofelijk leuk zou vinden om dit met z’n tweeën te doen”, zegt die laatste. “Ik ben heel blij met Jacquelines ervaring en het overzicht dat ze in no-time heeft.” Joppe: “In Marijn waardeer ik het impulsieve, de energie, het creatieve. Ik heb dat door de jaren heen wat leren kanaliseren, maar iets creëren blijft het mooiste wat er is.”

In wát ze willen creëren, vinden de twee voorzitters in spe elkaar ook. “Uiteindelijk zou er in de zorg geen besluit meer moeten worden genomen zonder dat de stem van de zorgprofessional wordt gehoord”, zegt Joppe. “En de politiek en andere stakeholders kunnen die stem vinden bij VvAA voor de meer generalistische thema’s, zoals werkplezier, autonomie, diversiteit.”

Houwert: “We willen het enorme potentieel van leden dat we hebben nog meer benutten. Zichtbaar en hoorbaar zijn als VvAA, ook in het politieke debat. Om de zorg overeind te houden, is het cruciaal dat zorgprofessionals met plezier en bevlogenheid hun werk kunnen doen en zich gerespecteerd voelen. En dáár kunnen wij ons als VvAA écht sterk voor maken.”

Delen